POMIRLJIVI WASHINGTON

'Potapanje korejskog Cheonana nije čin terorizma'

29.06.2010 u 08:06

Bionic
Reading

Američka diplomacija ocijenila je u ponedjeljak da potapanje južnokorejskog broda Cheonana nije bio sjevernokorejski teroristički čin, što se ocjenjuje opreznim izborom riječi, jer SAD ne želi ponovno staviti Sjevernu Koreju na popis terorističkih država

'Ocjenjujemo da potapanje Cheonana nije čin međunarodnog terorizma. Radi se o provokativnoj akciji, koju je izvela vojska jedne zemlje protiv vojske druge zemlje', rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

Međunarodna istraga ustanovila je da je torpedo na Cheonan u ožujku ispalio sjevernokorejski brod, a u potonuću je poginulo 46 osoba.

Upitan da pojasni svoju izjavu, Crowley je rekao da je potapanje 'kršenje primirja' koje je na snazi između dviju Koreja još od 1953. godine.

Osim toga, revizija terorističkog popisa 'kontinuiran je proces', rekao je Crowley, a Washington neće oklijevati promijeniti stajalište ako se potvrdi da Pjongjang podupire terorizam.

Bivši predsjednik George W. Bush skinuo je Pjongjang s crne liste 2008, a Barack Obama zasad je odlučio slijediti taj pravac.