cro demoskop

Posljednje vaganje pred lokalne izbore: Stranke na istom rastojanju, svađa se više isplatila Plenkoviću nego Milanoviću, no predsjednik je i dalje najpopularniji

09.05.2021 u 19:10

Bionic
Reading

Lokalni izbori su za tjedan dana, a rejting stranka i političara u travnju, pokazuje novi CRO Demoskop, nije se bitno mijenjao u odnosu na prethodna istraživanja

Na listi popularnosti stranaka i dalje vodi HDZ koji je prvi izbor s potporom od 26,7 posto. Vladajuća stranka zadržala je značajnu prednost pred SDP-om kojega bira svaki peti građanin (19,6 posto), objavljeno je u najnovijem CRO Demoskopu, istraživanju koje je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika.

U travnju je, navodi se, SDP imao podršku od 19,3 posto. Na trećem mjestu, uz nešto veću potporu u odnosu na mjesec prije (8,2 posto) zadržala je platforma Možemo! (9,1 posto).

Domovinski pokret, uz rast rejtinga, bira 8,2 posto građana, u odnosu na 7,9 posto prošli mjesec, a Most, uz pad, nešto iznad 7 posto (7,1). Prije mjesec dana imali su podršku od 7,6 posto.

Svi ostali daleko su ispod toga. HSS ima manje od 2 posto (1,6 posto), a isti rejting ima stranka preminulog gradonačelnika Bandića. Slijedi IDS (1,3 posto), pa HNS (1,2 posto)...

I Fokus i Centar su na tek 1 posto (prije mjesec obje stranke su bile na 1,3 posto podrške), svi ostali su ispod toga, a neodlučnih je čak 14,6 posto.

Posvađani duo koji vodi državu i dalje drži vrh ljestvice, navodi se u CRO Demoskopu.

Više od petine ispitanika bira predsjednika Zorana Milanovića koji u odnosu na travanj bilježi pad rejtinga (21,1 posto). Prije mjesec dana 22,7 posto građana za najpozitivnijeg političara biralo je upravo predsjednika Republike.

Slično kao tada, premijera Andreja Plenkovića u svibnju najpozitivnijim smatra 17 posto građana. Nakon dvojice predsjednika na ljestvici je duga praznina jer iako je treći izbor, Tomislava Tomaševića bira manje od 5 posto ispitanika (4,3 posto), što je ipak rast u odnosu na mjesec prije (3,8 posto).

Tek nakon njega je Peđa Grbin (3,8 posto) kojemu je rejting u mjesec dana pao, u travnju je to bilo 4,1 posto.

Slijedi Zdravko Marić (2,8 posto), pa Miroslav Škoro (2,6 posto), u top deset stigla je i SDP-ova Biljana Borzan (1,7 posto), dok ministra Beroša, kojeg oporba želi opozvati, najpozitivcem vidi manje od 2 posto građana (1,5 posto).

Nitko je i dalje popularan među ispitanicima i za njega je upravo 21,6 posto.

Najviše ispitanika, više od četvrtine, poručuje Andreju Plenkoviću (26,2 posto) da je najnegativniji političar. Ovo je ujedno premijerov najlošiji rejting u proteklih godinu dana. Prošloga mjeseca ga je najnegativnijim političarem smatralo 25,3 posto ispitanika.

Blagi pad negativnog doživljaja bilježi predsjednik Milanović. U takvom ga svjetlu u svibnju vidi 16 posto građana. Prije mjesec dana to je bilo 16,4 posto.

Prošlog je mjeseca treći predsjednik u državi, Gordan Jandroković za 4,8 posto građana bio treći izbor, a sada je s 4,7 posto četvrti. Zato su na poziciju trećeg najnegativca građani odabrali Milorada Pupovca (4,9 posto). Prije mjesec dana, 3,7 posto ispitanika je Pupovca vidjelo kao najnegativnijeg političara.

Slijede Miroslav Škoro (1,9 posto) pa Vili Beroš (1,3 posto) i Peđa Grbin (1,3 posto), a tu je i dalje i Vladimir Šeks (1,2 posto) koji zaziva opoziv predsjednika Milanovića. Da su negativni svi poruka je 12 posto građana.

Slično kao i u travnju, građani su s trojkom ocijenili Ured predsjednika, dvije dvojke dobile su Vlada i Sabor. Pantovčaku najbolje ocjene daju birači SDP-a, a Vladi birači HDZ-a, no i kod jednih i kod drugih petice su rijetkost.

I u svibnju među ispitanicima dominira pesimizam oko smjera kretanja zemlje. Petina građana (20 posto) smjer ocjenjuje dobrim dok ih 67,1 posto smatra da idemo u pogrešnom smjeru.