černa na koroškem

Drama u Sloveniji: Aktivirala se klizišta, zbog bujica došlo do evakuacija

21.07.2023 u 20:52

Bionic
Reading

Prije nego što je najnovije nevrijeme prošlo Hrvatsku, izazvalo je i niz problema u Sloveniji, a najdramatičnije je u mjestu Černa na Koroškem. Obilne oborine izazvale su bujične poplave, neke ceste su zatvorene, izdana je uzbuna za opću opasnost, a 50 ljudi je moralo biti evakuirano

Vatrogasci iz Črne na Koroškem napisali su na Facebooku da je situacija katastrofalna. Na terenu je više od 30 operativaca, a pomažu im i druge postrojbe iz Mežiške doline. 'Molim vas, dajte nam prostora za rad i čuvajte se', napisali su.

Voditeljica ispostave Uprave za zaštitu i spašavanje iz Slovenj Gradeca Nada Jeseničnik Krajnc rekla je da je u općini Črna na Koroškem poplavljeno mnogo kuća, a da je bujica odnijela i jednu štalu, prenosi N1.

Zbog opasnosti od odrona i klizišta, a neka su se već aktivirala, u Črnoj na Koroškem oglasila se sirena za opću opasnost te je evakuirano 50-ak ljudi, javlja portal Koroška čveka. Bit će smješteni u tamošnjem vatrogasno-kulturnom centru.

Ugroženo je i nekoliko obiteljskih kuća u Spodnjem Javorju.

Kako je  za Korošku čveku rekla Romana Lesjak , gradonačelnica Črne na Koroškem, poplavljena je mrtvačnica u središtu grada. Za pomoć su se obratili i Upravi za zaštitu i spašavanje, koja će procijeniti je li situacija dovoljno sigurna za povratak građana kućama.

Posljednjih sati rijeke Meža i Mislinja bilježe značajan rast. I dalje su moguća izlijevanja na pojedinim mjestima, izvijestili su iz ARSO-a na Twitteru.

Kako je za portal Koroška čveka rekao zapovjednik vatrogasaca Kotlje Uroš Praznik, kuća na Brdinju u Kotljama je poplavljena, a Ivarčko jezero odsječeno je od svijeta.

Kako javlja POP TV, problema je bilo i u Slovenj Gradcu, gdje je autobus s 15 putnika izletio s ceste, nitko od njih nije ozlijeđen. Zbog jake kiše s ceste je izletilo i vatrogasno vozilo s cisternom, doznaje se. S poplavama se bore i u selu Bukova u općini Dravograd, javlja N1.

Prema podacima kojima trenutno raspolaže Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, u cijeloj državi zabilježeno je ukupno 245 incidenata. Vatrogasci 106 vatrogasnih postrojbi i ovaj put su uglavnom uklanjali srušena stabla i pokrivali otkrivene krovove te ispumpavali oborinske vode iz zgrada.

Obilna kiša zahvatila je poslijepodne veći dio Slovenije, a tuča je padala na području Iga, Rakitne, Ivančne Gorice, Stičke, Škofljice i Komende.

U općini Metlika vatrogasci su iz kampa kod naselja Želebej na sigurno izvukli 23. djece, a u Ankaranu se zbog jakog vjetra otkačila jedrilica.

Najjači udar vjetra izmjeren je u zračnoj luci Portorož u 15:30 od 94 kilometra na sat, u Kopru na Kapitaniji vjetar je puhao brzinom od 84 kilometra na sat.