pitanje srpskih zastava

Posavec Krivec (SDP): Manjine mogu isticati svoje nacionalne simbole

14.09.2021 u 18:13

Bionic
Reading

SDP-ova saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec rekla je u utorak da nacionalne manjine mogu isticati svoje nacionalne simbole, ali i dodala kako ne vjeruje da će to građani srpske nacionalnosti učiniti na poziv predsjednika Srbije.

"Gledajući s aspekta Republike Hrvatske, stanje je vrlo jasno i jednostavno: u Republici Hrvatskoj nacionalne manjine imaju prava zagarantirana Ustavnim zakonom o nacionalnim manjinama. To je jasno da oni, samim time, imaju pravo i izvješavati, odnosno izražavati svoje nacionalno opredjeljenje, ali i isticati nacionalne simbole njihove matične države", odgovorila je Posavec Krivec na pitanje novinara kakvo je stajalište SDP-a prema pozivu srbijanskog predsjednika svim građanima srpske nacionalnosti, gdje god žive, da sutra izvjese srpske zastave.

"Samim time, mi ne smatramo da u Hrvatskoj nema slobode u provođenju tog zakona i jednostavno možemo zaključiti da je možda došlo do nespretnih interpretacija koje dolaze iz Srbije. Ne želimo vjerovati da bi ti pozivi mogli izazvati nešto što smo prije nekoliko dana mogli gledati u Crnoj Gori ili što mi pamtimo iz 90-ih godina ovdje u Hrvatskoj", rekla je Posavec Krivec uoči sjednice Kluba zastupnika SDP-a u stranačkoj središnjici.

"Vjerujemo da u ovom pozivu nema huškačke politike i da je to, jednostavno, ostvarivanje prava Hrvata, odnosno Srba u Republici Hrvatskoj na isticanje njihovih nacionalnih simbola temeljem njihovih nacionalnih i vjerskih blagdana", dodala je.

Odgovorila je i na stajalište HDZ-a koji se s time ne slaže i kaže da je to suprotno Zakonu o zastavi i da se ne može isticati - tek tako i bilo gdje - zastava tuđe države.

"Istina je da u Hrvatskoj postoji Zakon o zastavi i grbu i da se tog zakona trebamo držati. Jednako tako, u skladu sa Zakonom o nacionalnim manjinama trebamo poštovati i prava i slobode nacionalnih manjina. Ne očekujem da će sutra naši sugrađani srpske nacionalnosti poslušati, odnosno izvjesiti zastave u velikom broju jer to da sada nikada nije bio slučaj u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se ističu nacionalni hrvatski simboli tijekom hrvatskih blagdana i hrvatskih nacionalnih praznika", rekla je Posavec Krivec.

Poziv srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića „Srbima iz svih srpskih zemalja“ da 15. rujna izvjese srpske zastave, predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić ranije je nazvao neprimjerenim, neprihvatljivim i provokacijom.