NAJAVIO MINISTAR KUŠČEVIĆ

POS-ovi stanovi uskoro i u Bolu na Braču

19.04.2016 u 18:57

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević u utorak je predstavnicima devet škola i vrtića te lokalnih vlasti uručio odluke, a s njih pet potpisao ugovore o financiranju za energetsku obnovu

Kuščević je na konferenciji za novinare u Ministarstvu istaknuo kako je prošla Vlada pokrenula taj pilot program, ali sredstva koja su bila predviđena u iznosu od oko 50 milijuna kuna nisu iskorištena u cijelosti -ne zbog nedostatka interesa jer je stiglo preko 300 prijava, nego zbog preregulirane procedure nisu udovoljili zahtjevima. Zbog toga sada dodjeljuju 24 milijuna kuna i još novih pet milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije.

Kuščević je pozvao zainteresirane javne ustanove da se prijave na taj otvoreni poziv, a najavio je i da će do ljeta biti otvoreni novi natječaji za projekte energetske učinkovitosti za koje će biti na raspolaganju preko 700 milijuna kuna.

Kuščević o rušenju bespravno sagrađenih objekata na Jadranu

Na upit novinara kako to da je danas počelo uklanjanje bespravne gradnje na Jadranu, a rečeno je da neće u vrijeme turističke sezone, Kuščević je rekao da se radi o završnoj fazi koja će biti gotova do početka sezone, da nema puno tih rušenja i bit će sve na vrijeme gotovo.

Na Jadranu je uklanjanje počelo prije dva, tri mjeseca, prvo objekti koje su bespravni investitori sami, o svom trošku, uklanjali pa im nije davana velika medijska pozornost, rekao je. 'Ovo je zaista završna faza uklanjanja objekata na Jadranu i ono mora biti gotovo do početka turističke sezone, kada će se akcija nastaviti u unutrašnjosti Republike Hrvatske', istaknuo je. Dodao je da je proračun usvojen tek prije mjesec dana i da do tada nije bilo moguće ugovarati takve radove.

Zakon kojim bi se građanima subvencionirale kamate na stambene kredite

Kuščević je rekao da su nedavno predstavnici Ministarstva na radnom sastanku razmatrali zakon o subvencioniranju kamata na stambene kredite te da imaju želju 'tu ubaciti jednu socijalnu komponentu, odnosno pronatalitetnu politiku'.

'Razgovarao sam o toj temi s ministricom socijalne politike i mladih Bernardicom Juretić i vidjet ćemo na koji način možemo zaokružiti financijsku konstrukciju. On stupa na snagu 1. 1. 2017. a o konačnom obliku još ne bih (govorio) dok ne završimo te konzultacije s resornim ministrima', rekao je Kuščević. Objasnio je kako bi obitelji s više djece trebale imati veće subvencije. 'Svako dijete - malo veće subvencija', poručio je ministar.

Kuščević o POS stanovima

Ministar je rekao da Ministarstvo nije odustalo od POS stanova ni u Zagrebu niti u drugim djelovima Hrvatske ali misli da je to potrebno malo revidirati. "Potrebno bi bilo staviti postojeće stanove u promet, u prodaju, a ne graditi nove dok ih ima", objasnio je. Najavio je da će se u ovoj godini sigurno pokrenuti izgradnja POS stanova na 20-ak novih lokacija, u Metkoviću, Gospiću, Bolu na Braču i dr.

'Ako u Zagrebu postoji nekoliko tisuća neprodanih stanova mislim da je nepotrebno opterećivati prostor grada novim stanovima dok ovi ostaju prazni. Mislim da treba pronaći model kako te stanove staviti u funkciju, a jedan od tih modela će biti ovaj zakon o subvencioniranju kamate na stambene kredite koji će njima pomoći. Naravno da ćemo mi tu i propisati nekakvu maksimalnu cijenu stana koja se može subvencionirati', rekao je ministar Kuščević.