nova odluka

Portugal od ponedjeljka ublažava restrikcije za putnike iz EU-a

06.02.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Portugal će od ponedjeljka ublažiti restrikcije za putnike iz EU-a koji imaju covid potvrdu, odnosno više neće zahtijevati negativni test za njih prije ulaska u zemlju, proizlazi iz uredbe objavljene u nedjelju

Putnici "koji imaju digitalnu covid potvrdu iz EU-a" ili neku drugu "priznatu potvrdu o cijepljenju" neće više morati dati na uvid negativan test po dolasku na portugalski teritorij, kaže se u toj vladinoj odluci.

Covid certifikat potvrđuje da je osoba cijepljena, da je napravila test ili da se oporavila nakon infekcije covidom-19 u proteklih šest mjeseci.

Portugal je od početka prosinca tražio da putnici starijih od 12 godina, iako su cijepljeni, po ulasku u zemlju podastru negativni covid test.

Nova odluka portugalske vlade slijedi europske preporuke čiji je cilj bolje koordinirati pravila koja se primjenjuju na putovanja unutar EU-a i izbjeći nametanje restrikcija onima koji imaju covid potvrde.

Kao i većina drugih država u svijetu Portugal se suočava s velikim brojem zaraženih omikron varijantom koronavirusa. Zemlja je u subotu prijavila više od 41.000 zaraženih i 44 smrtna slučaja.