PRIMJENA NOVOG ZAKONA

Poreznicima iz akcije Dubai oduzeta imovina

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.11.2009 13:35
  • Objavljeno 03.11.2009 u 13:32
Zdravko Markač, Ranko Vukoja, Željko Sičaja

Zdravko Markač, Ranko Vukoja, Željko Sičaja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Nepravomoćnom presudom trojici poreznika uhićenih u akciji "Dubai", danas su na zagrebačkome Županijskom sudu prvi put primijenjene nove zakonske odredbe "o proširenom oduzimanju imovine" pa su bivšem voditelju zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravku Markaču, uz četiri godine zatvora i iznos primljenog mita, oduzete i 3,5 milijuna kuna vrijedne nekretnine, čije porijeklo nije mogao dokazati

Markačev suoptuženik, bivši porezni inspektor Ranko Vukoja, koji se jedini pokajao i priznao primanje mita, osuđen je na godinu i pol zatvora, a financijski inspektor Željko Sičaja na šest mjeseci.

Sičaja je preko Vukoje zatražio od Markača da pogoduje vlasniku tvrtki "Futura Media" i "High Definition Production" Denisu Dorčiću, to jest da ga ne prijavi za porezne nepravilnosti. Za to su tražili 50.000 eura mita, a žrtva korupcije predala je Vukoji u veljači 35.000 označenih eura koje je on podijelio s Markačem. Dorčić je naknadno postao pouzdanik tužiteljstva.

Obrazlažući presudu, objavljenu samo jedan sat nakon završnih riječi obrane, sudac Ivan Turudić je rekao da sud nije povjerovao tvrdnjama Markača i Sičaje, koji su porekli primanje mita, to više što su optuženici tijekom policijsko-uskočke anikorupcijske akcije uhvaćeni "s prstima u pekmezu".

Posebno se osvrnuo na prvooptuženog Markača, ističući da je kao državni službenik primanjem mita poslao pogrešnu poruku građanima.

Rekao je i da je sudsko vijeće utvrdilo kako su od 1996. njegova imovina i prihodi drastično porasli. Zato je i uvažen zahtjev USKOK-a da mu se, uz iznos mita koje je podijelio s Vukojom, oduzme i dio imovine upisane na njegovu majku budući da ju je naveo kao vlasnika većine svoje imovine.

Po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku, optuženi za koruptivna nedjela moraju dokazati porijeklo svoje imovine. U suprotnom, imovina im se oduzima bez obzira na iznos mita koji su primili, a to se pravilo može primijeniti i na članove njihovih obitelji te ostale osobe povezane s optuženicima.

Markaču je imovina blokirana još u istrazi, a ako presuda postane pravomoćna, sve što mu je oduzeto preći će u državno vlasništvo.

No, cijeli će se slučaj naći na Vrhovnome sudu jer su predstavnici i obrane i optužbe na današnju presudu najavili žalbu.

Predstavnica USKOK-a, koja je optužnicu među ostalim temeljila i na tajnim snimkama, izrazila je zadovoljstvo osuđujućom presudom, ali ne i visinom izrečenih zatvorskih kazni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi