ZDRAVKO MARIĆ

'Porezne olakšice za djecu i uzdržavane članove obitelji nikad nisu bile upitne'

17.09.2016 u 19:33

Bionic
Reading

Zdravko Marić, tehnički ministar financija, najavio je na današnjoj konferenciji za medije da porezne olakšice za uzdržavane člane obitelji i djece nikad nisu bile upitne i da se u tom području neće ništa ukidati kada se krene u poreznu reformu koja treba startati s početkom 2017. Što se tiče ostalih poreznih rasterećenja, dodao je da ona ovise o pregovorima s partnerima projekcijama proračuna za 2017. godinu

'Ako se Vlada reforme oformi u razumnom roku, sve izmjene idu s početkom godine. Porezne izmjene neće ugroziti stabilnost javnih financija', kazao je Marić.

Upitan što će se sve mijenjati u sklopu poreza na dohodak, Marić je kazao da će se sniziti najviša stopa od 40 posto, ali i povećati neoporezivi dio dohotka na 3750 kuna, a najavio je i proširenje poreznih razreda, ne preciziravši kako će razredi izgledati.

Najavio je da i da će smanjiti opću stopu PDV-a za jedan postotni bod, dodavši da je ideja da se stvori porezni okvir koji će biti atraktivan za građane, gospodarstvenike i investitore.

Govoreći o konverziji kredita u švicarskom franku u eure, Marić je naveo da je konverziju provelo 95 posto građana i da se oni bave posljedicama koje bi mogle imati pravni epilog.

Upitan je potom o pismu od Unicredita koje je zaprimilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP),  za koje kaže da je najava tužbe zbog konverzije, protiv koje će se pokušati boriti dogovorom.

'Pismo od Unicredita je jedan poziv za sve institucije Hrvatske da se odgovori na to. Imali smo sastanak u Vladi s premijerom o tome kako se postaviti u ovom slučaju poziva za tužbu pred međunarodnim sudovima. Ako krene međunarodni spor, prva je namjera zaštita nacionalnih interesa i poreznih obveznika. I dalje stoji opcija da se kroz kompromisno rješenje nađe način koji će zadovoljiti sve strane da do tog međunarodnog sudskog procesa ne dođe', rekao je Marić.

Prvotni rok koji je dala Europska komisija u kojem je Hrvatska trebala odgovoriti na pismo upućeno još u lipnju, vezano uz konverzije kredita u švicarskim francima, istekao je danas, ali Marić je danas rekao da je isti prolongiran od strane EK do 30. rujna.

Prolongirali su taj rok zbog izbora i mi ćemo im do tada odgovoriti', zaključio je ministar.