nema šale

Porezna uprava uputila važnu obavijest građanima, evo što kažu u njoj

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 13.02.2020 19:19
  • Objavljeno 13.02.2020 u 19:19
Porezna prijava - ilustracija

Porezna prijava - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Porezna je pozvala sve građane da prijavljuju, obračunavaju i plaćaju propisane porezne obveze sukladno zakonima kojima se regulira određena vrsta poreza, odnosno doprinosa te da kroz pristup ''dobrovoljnog ispravka prijava'' sami prijave ili isprave uočene pogreške, stoji na stranicama Porezne uprave

Podsjećaju i da ste dužni, ako želite surađivati s poreznim obveznicima iz EU (putničke agencije, platforme za oglašavanje, platforme za pružanje usluga i sl.), 15 dana prije početka primanja usluge zatražiti PDV identifikacijski broj.

"Zahtjev za registriranje za potrebe PDV-a (Obrazac P-PDV) radi dodjele PDV identifikacijskog broja podnosi se nadležnoj ispostavi Porezne uprave.

Samom dodjelom PDV identifikacijskog broja, rezident – porezni obveznik Republike Hrvatske (iznajmljivač, dostavljač, prijevoznik i sl.) ne upisuje se u registar obveznika PDV-a.

Porezni obveznik iz EU na obavljenu uslugu neće obračunati PDV, već to mora učiniti rezident - porezni obveznik Republike Hrvatske (iznajmljivač, dostavljač, prijevoznik i sl.).

Ako poslujete isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja (izvan EU) niste u obvezi zatražiti PDV identifikacijski broj, ali na primljenu uslugu morate obračunati i platiti hrvatski PDV.

Porezni obveznici iz Republike Hrvatske koji surađuju s poreznim obveznicima iz EU predaju elektroničkim putem obrazac PDV i obrazac PDV-S, dok porezni obveznici koji surađuju isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja obrazac PDV mogu podnijeti u papirnatom obliku te ne podnose obrazac PDV-S.

Na primljenu uslugu potrebno je obračunati hrvatski PDV po stopi od 25 posto. Obrazac PDV i Obrazac PDV-S treba podnijeti samo za obračunska razdoblja u kojima je usluga primljena. Obrasci s nulom se ne podnose.

Rok za podnošenje obrazaca je do 20. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec dok je obveza plaćanja PDV-a do zadnjeg dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec (npr. do kraja veljače za siječanj)", stoji na stranicama Porezne uprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!