RASKOL U ISTRI

Porečki HSU ne podržava Kajina

04.01.2013 u 18:06

Bionic
Reading

Porečki ogranak Hrvatske stranke umirovljenika na današnjoj je konferenciji za novinare nastupio kontra stava čelnika županijske organizacije. Kako vele, predsjedništvo gradske organizacije HSU-a Poreča ograđuje se od podrške Damiru Kajinu. Pozvat će članstvo da na predstojećim izborima podrži IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flega, a novinarima su se požalili i na nedemokratičnost u donošenju odluka na županijskom nivou

Predsjednik porečkog ogranka stranke Antun Tonči Tomičić i dopredsjednik Oreste Cossetto istaknuli su da ih je jučerašnja nazočnost predsjednika županijske organizacije HSU-a Radovana Cveka predstavljanju kandidature Damira Kajina u pulskom sjedištu SDP-a prilično iznenadila, budući da na županijskom nivou nije donesen nikakav zaključak o podršci bilo kojem kandidatu.

K tome, kako veli Oreste Cossetto, koji je i član županijskog odbora HSU-a, na sastanku održanom 28. prosinca izostala je demokratska rasprava, a nije donesena nikakva odluka o podršci Damiru Kajinu i koaliranju sa SDP-om. Pritom, smatra, većina prisutnih predstavnika gradskih i općinskih organizacija bila je za Valtera Flega.

Porečki 'umirovljenici' ponajviše su ogorčeni time da županijska organizacija ignorira bazu, jer, naglašavaju, to nije prvi takav slučaj.

'HSU je do sada surađivao sa HDZ-om, onda sa HSLS-om, nakon toga sa HNS-om i sada sa SDP-om. Sve te koalicije su bile strateške, a sve su odluke donijete bez uvažavanja mišljenja osnovnih i gradskih organizacija. To nas vrijeđa i mislimo da se tako ne može raditi. Mogli su nam jednostavno poslati dopis ili reći da su tako odlučili pa neka radimo po uputama,' kaže Cossetto.

Napominje da su do sada, kad se radilo o lokalnim izborima, općinske i gradske organizacije bile samostalne u odlučivanju s kime će ići u koaliciji, što je ovisilo i o prilikama u svakoj lokalnoj sredini, dok bi se odluka na nivou županijske organizacije trebala uskladiti s voljom većine.

U porečkom ogranku HSU-a složni su da na predstojeće izbore kane ići s IDS-om, jer kako vele, u proteklih šest godina puno je toga postignuto na poboljšanju standarda života umirovljenika, pa bi 'promjena dresa' to dovela u pitanje, a njihovo mišljenje dijele i HSU-ovci u Taru.

'Ograđujemo se od stavova koji remete našu suradnju s postojećim partnerom. I dalje ostajemo članovi HSU, ali bi smo htjeli da se članstvu omogući da o strateškim odlukama kaže svoje mišljenje i da se ono uvaži, a ne da o svemu odlučuju jedna ili dvije osobe', istaknuo je Cossetto.