iz ukrajine i rumunjske

Poplave nanijele plastični otpad nizvodno u Mađarsku

08.02.2021 u 17:34

Bionic
Reading

Poplave su proteklih dana nizvodno donijele pokrivač otpadne plastike u Mađarsku, rekli su dužnosnici, unatoč prijašnjim molbama susjednim zemljama Ukrajini i Rumunjskoj da se zaustavi zagađenje.

Do ponedjeljka su plutajuće jedinice za skupljanje smeća uklonile 500 kubičnih metara otpada iz rijeka Tise i Samoša, rekla je glasnogovornica mađarske uprave za vode Gabriella Siklos.

Plastične boce slijevaju se u Tisu iz Ukrajine, gdje Tisa izvire, te u rijeku Samoš koja teče iz Rumunjske, rekao je državni stručnjak za ta pitanja Gabor Molnar dodajući da su ih kolege na rijeci brojali dok su ulazile u Mađarsku.

"U Tivadaru (selu na Tisi) još uvijek svake minute dopluta 50-70 boca, a sličan je broj i na rijeci Samoš", rekao je.

Iako je većina otpada koji teče nizvodno organska, kad se razina vode povisi, otpad iz kuća, uključujući papuče, pa čak i televizore, pojavljuje se uz plastične boce, rekao je Molnar.

Plutajući otpad stigao je do mađarske granice potkraj prošlog tjedna, zbog čega su se morali rasporediti timovi za zbrinjavanje šesti put u proteklih godinu i pol dana, kazala je Siklos, dodajući da je količina otpada slična prethodnim slučajevima.

Prošli srpanj mađarski predsjednik Janos Ader pozvao je Ukrajinu i Rumunjsku da prestanu zagađivati ​​dvije glavne rijeke koje teku Mađarskom nakon što su poplave donijele "prljave pokrivače" plastičnih boca od svojih susjeda.