3.200 PRIJAVA U ZAGREBU

Popis stanovništva - slamka spasa za tisuće nezaposlenih

pOPIS STANOVNIŠTVA

pOPIS STANOVNIŠTVA

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Iako se za popis stanovništva 2011. traži 13 tisuća popisivača i dvije tisuće kontrolora, interes za taj posao mnogo je veći, o čemu svjedoče i redovi koji su se stvorili ispred pojedinih popisnih ispostava, što je zabilježila i kamera tportala

Prijavilo se 3.200 ljudi

Od Ive Razumović, tajnice Popisnog povjerenstva za Grad Zagreb, doznajemo kako se do 14 sati u Zagrebu prijavilo 3.200 ljudi. Kaže da je velik odaziv očekivan, da su prijave organizacijski dobro riješene te da  nema gužvi niti čekanja. Pojašnjava da se prijavljuju i mladi i umirovljenici, branitelji i nezaposleni.

U popisnim ispostavama jutros je od 8.30 započelo primanje prijava zainteresiranih za posao popisivača i kontrolora na popisu stanovništva 2011. Na poslu će biti angažirano 13.000 popisivača, od čega najviše s područja grada Zagreba. Prednost prilikom prijave će imati nezaposleni i branitelji.

Prosječna naknada bit će 3.500 kuna, a radit će se tijekom cijelog dana te subotom i nedjeljom. Za razliku od prošlog popisa stanovništva, na ovom će biti angažiran manji broj popisivača, koji će zbog opsega posla biti bolje plaćeni, a čitav će posao stoga trajati dulje.

Iako građani zainteresirani za posao popisivača već dva mjeseca nazivaju popisnu ispostavu u Trnju, gužve tamo jutros nismo zatekli. Službenice i službenici zaduženi za prijave budućih popisivača i sami su iznenađeni time, no kako kažu, prijave traju još četiri dana. U trenutku dok smo s njima razgovarali stigla je nova skupina budućih popisivača. Među njima su Zagrepčani svih generacija i svi s podjednakom željom da barem u sljedećih mjesec dana oporave stanje na računu.

U zagrebačkoj četvrti Park stara Trešnjevka, sasvim drugačija slika. Ispred popisne ispostave od jutra se formirao red. Građani strpljivo stoje i čekaju priliku da popune 'Upitnik za popisivače i kontrolore'. Raspon tema kojima skraćuju čekanje je širok. Od negodovanja zbog premijerkinog 'suptilnog' komentara broja nezaposlenih u Hrvatskoj do razmjene iskustava o bezuspješnom traganju za poslom.

U videoprilogu pogledajte kako je u Zagrebu izgledao prvi dan prijava i tko su ljudi koji su se prijavljivali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!