A ŠTO JE S AGNOSTICIMA?

Popis stanovništva privilegira katolike

24.01.2011 u 10:24

Bionic
Reading

U travnju kreće popis stanovništva u kojemu će građanima biti dana mogućnost izjašnjavanja i po pitanju vjeroispovijesti. Međutim, građanima se na prvom mjestu nudi da se izjasne kao katolici, potom kao 'drugo', a na trećem se mjestu nalazi mogućnost izjašnjavanja 'nevjernikom', dok se na kraju otvara mogućnost i da se ne izjasne o tome

Vjerski portal Križ života smatra da tu postoji nekoliko problema: zašto se privilegira katolike, dok će  pripadnici drugih vjerskih zajednica morati znati točan naziv zajednice kojoj pripadaju i koje će popisivači stanovništva morati ručno

upisivati u obrazac.

Pritom nije jasno u koju kategoriju popisivači misle ubrajati agnostike - oni nikako ne mogu ići u skupinu nevjernika (ateista) jer to zapravo nisu, a s druge strane ne mogu biti upisivani pod ostale vjerske skupine jer nemaju i ne žele registriranu vjersku zajednicu.

Tako se agnosticima jedino nudi da se ne izjasne po tom pitanju, a što se katolika tiče, ne treba smetnuti s uma da izjašnjavanje katolikom u Hrvatskoj najčešće znači dodatnu potvrdu nacionalnog identiteta, a ne čisto vjersko opredjeljenje pojedinca, odnosno nije riječ o pravim praktičnim vjernicima, piše Križ života.

Državni zavod za statistiku izdao je preporuke Konferencije europskih statističara za popise stanovništva, a one se, između ostalog, bave pitanjem prikupljanja podataka vezanih uz vjeru tijekom popisa stanovništva (od br. 437 do br. 444).

U preporukama se posebno ističe da se prikupljeni podaci 'trebaju temeljiti na slobodnom samoizjašnjavanju osobe, a upitnici trebaju imati otvorena pitanja da bi se omogućilo prepoznavanje malih ili izdvojenih skupina i lokalnih vjeroispovijesti', što evidentno nije slučaj s hrvatskim obrascem.