širi se zaraza

Ponovo više od 1400 novozaraženih u BiH, na snazi dodatne restrikcije

20.03.2021 u 12:47

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovinu u subotu je potvrđeno nešto više od 1400 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je brojka približna onoj od petka no ponovo je zabilježen i razmjerno veliki broj umrlih jer su prijavljena 44 smrtna slučaja povezana s covidom-19.

Nakon testiranja nešto više od 3700 uzoraka zaraza je potvrđena kod 967 osoba iz Federacije BiH, zaražena su i još 374 stanovnika Republike Srpske te 74 osobe s područja distrikta Brčko.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Federaciji BiH i dalje u Sarajevu gdje je od petka potvrđeno više od 800 novih slučajeva. U Sarajevskoj županiji od subote su zatvoreni svi ugostiteljski objekti i ta mjera ostat će na snazi dva tjedna no trgovine i druge uslužne djelatnosti mogu nastaviti raditi s tim da je radno vrijeme vezano uz policijski sat koji traje od 21 do 5 sati.

Produženi policijski sat koji praktično traje cijele noći na snazi je u Zapadno-hercegovačkoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj, Bosansko-podrinjskoj i županiji Središnja Bosna.

Vlasti u RS odlučile su kako kod njih neće biti zatvaranja ugostiteljskih objekata ali su zato na sedam dana zatvorili teretane i fitness centre.

Trenutačna epidemiološka situacija u BiH gotovo je identična onoj iz studenog i prosinca prošle godine a zdravstveni stručnjaci u toj zemlji upozorili su kako je bez dvojbe nastupio treći val pandemije.

Stanje u BiH dodatno otežava činjenica da u toj zemlji još nema masovnijeg procjepljivanja stanovništva a i dalje je neizvjesno kada će stići odavno naručeno cjepivo zapadnih proizvođača koji još uvijek nisu isporučili niti jednu od već plaćenih 1,23 milijuna doza.