drugi pokušaj

Ponovo nije konstituirana Skupština Splitsko-dalmatinske županije i svima je žao zbog toga

16.07.2021 u 18:04

Bionic
Reading

Politički predstavnici desne i lijeve opcije izrazili su žaljenje što ni u drugom pokušaju nije konstituirana splitsko-dalmatinska Županijska skupština jer su obje kandidatkinje za njezinu predsjednicu - Danica Baričević (HDZ) i Daša Dragnić (koalicija ZA) imale po 22 glasa potpore

"Nažalost, danas ponovno nije uspjelo konstituiranje Skupštine Splitsko-dalmatinske županije iako smo predložili kandidatkinju Danicu Baričević - saborsku zastupnicu koja je mogla kvalitetno voditi Županijsku skupštinu", rekao je u petak novinarima predsjednik splitsko-dalmatinskoga županijskog HDZ-a Ante Sanader.

Podsjetio je kako je oporbeni HDZ prilikom nedavnog konstituiranja splitskoga Gradskog vijeća glasovao za predsjednika tog vijeća Jakova Prkića, kandidata stranke Pametno za Split i Dalmaciju, koja, među ostalima, ima većinu među vijećnicima. Dodao je kako je danas očekivao da će HDZ-ovoj kandidatkinji stranke okupljene oko koalicije ZA i stranke Centra uzvratiti potporu, ali to se nije dogodilo.

Budući da HDZ u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini ima najviše vijećnika - 18 od 47, Sanader smatra kako treba poštovati takvu volju naroda, ali, istaknuo je, na sceni su dvostruki kriteriji jer oni koji su pozivali na poštovanje volje naroda to danas prilikom glasovanja za predsjednicu splitsko-dalmatinske Županijske skupštine nisu pokazali.

Sanader je najavio da će HDZ imati svojeg kandidata za predsjednika Županijske skupštine i u trećem pokušaju njezina konstituiranja u sljedećih 30 dana.

Predstavnici koalicije ZA, stranke Centra i Mosta najavili su da će i oni imati kandidata za predsjednika Županijske skupštine u trećem pokušaju njezina konstituiranja.

"Most će i dalje ostati dosljedan i tražiti promjene", rekao je Miro Bulj, koji je prije današnjeg glasovanja za predsjednicu splitsko-dalmatinske Županijske skupštine pozvao vijećnike te stranke da glasuju za Dašu Dragnić. Po njegovim riječima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji nužne su promjene jer se - dok njome vladaju HDZ i Hrvatska građanska stranka Željka Keruma - narod iseljava iz Dalmatinske zagore.

Županijski vijećnik stranke Centra Igor Skoko izrazio je žaljenje što danas nije konstituirana Županijske skupština.

"Sad nam stoje projekti, imamo puno gospodarskih problema i trenutačno nam je čak i turistička sezona eventualno pod upitnikom", rekao je Skoko u vezi s drugim neuspjelim pokušajem konstituiranja splitsko-dalmatinske Županijske skupštine.

Daša Dragnić, izražavajući žaljenje što danas nije konstituirana splitsko-dalmatinska Županijska skupština, istaknula je kako su u toj županiji nužne promjene koje, kako je rekla, moraju nastati u političkom procesu i u prihvaćanju činjenice da "više nema apsolutne većine".

Ako i treći pokušaj konstituiranja Županijske skupštine završi neuspješno, onda će se ići na nove izbore.