NEMIRNI BLISKI ISTOK

Ponovno se zvecka oružjem između Izraela i Irana

18.08.2012 u 21:17

Bionic
Reading

Nakon kraćeg zatišja ponovno se zvecka oružjem između Izraela i Irana. Čini se da ključni ljudi izraelske vlade zagovaraju napad na iranske nuklearne pogone. Istodobno, iranski predsjednik poručuje - na budućem Bliskom istoku za židovsku državu nema mjesta

Dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Ehud Barak otvoreno zagovaraju napad na Iran, izraelski predsjednik, 89-godišnji Shimon Peres, usprotivio se samostalnoj izraelskoj vojnoj akciji.

Jasno je da mi to ne možemo učiniti sami. Jasno je da moramo djelovati zajedno s Amerikom. Postoje pitanja koordinacije i tajminga. I kako god opasnost bila velika, ovaj put nismo sami, istaknuo je izraelski predsjednik.

Izraelska javnost uglavnom nije sklona novom ratu. Prosvjednici smatraju da izraelski premijer želi krenuti u rat protiv volje cijelog naroda, svih izraelskih medija i svih sigurnosnih stručnjaka.

Bude li potrebno, odluku će donijeti vlada. Tako je uvijek bilo i bit će i ubuduće. Odluke neće donositi skupine građana i novinski kolumnisti, rekao je izraelski ministar obrane.

Javnost je zgrozila i procjena anonimnog izraelskog dužnosnika da bi rat mogao trajati 30 dana i da bi Izrael mogao imati 500 ubijenih. Tu je i procjena da bi iranski saveznik, stranka Hezbolah, iz Libanona mogao na Izrael ispaliti 50.000 raketa.

Poručujem Izraelu da smo već odabrali ciljeve. Naše su rakete precizne i stotinama tisuća cionista život ćemo pretvoriti u pravi pakao, zaprijetio je vođa Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah.

Izraelski zagovornici rata ne vjeruju da će se u izbornoj godini predsjednik Obama odlučiti za napad na Iran i zato sami žele spriječiti Iran da proizvede atomsku bombu. Njihova je procjena da će iranski nuklearni pogoni uskoro biti tako zaštićeni da im zračni udari više neće moći naškoditi.