LOCIRATI, UHITITI...

'Ponosan sam na sve što sam za Gotovinu napravio'

19.11.2012 u 19:32

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko rekao je da postoji niz obveza koje ga obvezuju da čuva tajne kad je u pitanju 'akcija Gotovina', ali i naglasio da je sve što je napravio bilo za hrvatsku državu i da je na to ponosan

Povijesnim je ocijenio oslobađanje dvojice generala i herojskih zapovjednika iz Domovinskog rata Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i skidanje inkriminacije zločinačkog poduhvata. 'Time Hrvatska završava oslobodilački rat i čista obraza ulazi za nekoliko mjeseci u EU. Svi koji u gradili političku poziciju na tome da je Hrvatska nastala na zločinu i etničkom čišćenju doživjeli su poraz', kazao je Karamarko u ponedjeljak razgovoru u emisiji Hrvatskog radija 'Oporbeni zarez'.

'Ima čitav niz obveza koje obvezuju da čuvamo tajne... sve što smo napravili, napravili smo za našu državu i svima možemo pogledati u oči. Osim toga, neke stvari, kao što je rekao Dilber zna samo uski krug i o tome nećemo pričati', dodao je.

Željko Dilber, najbliži prijatelj i suborac generala Gotovine sinoć je rekao da je u HDZ-u bilo onih koji su štetili Gotovini, ali da to nije bio Karamarko navodeći kako će na vidjelo izaći istina 'vezana uz nagađanja tko je podmetao razne dezinformacije i pomagao u uhićenju generala Gotovine' komentirajući one koji su sabornicu iskoristili 'za priče tko je uhitio generala Gotovinu'.

Na upit je li taj 'nepoznat netko' još uvijek aktivan u politici, Karamarko nije želio odgovoriti. 'Iz mene nećete izvući takve odgovore. Možemo se zaustaviti na tome što je rekao gospodin Dilber', kratko je dodao.

'Mislim da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja gdje državne tajne odmah 'iscure' na cestu i na naslovnice i to je slika kakva je država. Ajmo izgraditi državu i vidjeti što rade službe, što radi policija, a što radi Državno odvjetništvo i u kojem trenutku nešto može postati dio javne rasprave i što je interes javnosti, a što je ono što treba držati u ladicama', kazao je Karamarko upitan zašto zasad ne može govoriti o svojoj ulozi u cijeloj 'akciji Gotovina'.

Odbacio je i žestoke prozivke HDSSB-a oko njegove uloge u lociranju, uhićenju i transferiranju Ante Gotovine u Haag ocjenjujući kako je to dnevnopolitička potreba te stranke. 'Problem je u dnevno političkim potrebama te stranke koja slabi i gubi pozicije, dok HDZ jača i vraća se temeljnim načelima', naveo je Karamarko i dodao da će se to osjetiti već na lokalnim izborima. '(Dinko) Burić je izletio na saborsku govornicu s nizom paušalih optužbi, uličnih priča. O čitavom slučaju on ne zna ništa', ustvrdio je.

Na upit koja je bila uloga nekadašnjeg premijera Ivice Račana i je li on dao mogućnost odluke Gotovini da se preda ili krene u izbjeglištvo te što bi bilo da je Gotovina tada uhićen, Karamarko je odgovorio da je sada teško prosuđivati kako bi se situacija odvijala i kakav bi bio scenarij. 'Moglo je biti dramatično i nedramatično i teško mi je ocjenjivati što je Račan tada imao u glavi', dodao je. Naglasio je da mu je sada najbitniji ulazak Hrvatske u EU što je ocijenio povijesnom prekretnicom jer je, dodao je, vrijeme da se maknemo iz geostrateške zone koja se zove Balkan i da dijelimo sudbinu EU čuvajući svoj dignitet i originalnosti.


Upitan vidi li Gotovinu u politici i želi li ga u HDZ-u, Karamarko je ocijenio da Gotovina 'predstavlja nadstranačku, nacionalnu vrijednost, i on i Markač'. 'Svi su bili oduševljeni kako se obraćao javnosti. On je suzdržan, miran i ima odmjerenu riječ i misao, a njegovo političko angažiranje bi sigurno bilo obogaćenje za hrvatski politički život', dodao je.

'To su ljudi koji su svjesni što su prošli i svog odnosa prema Hrvatskoj, što su Hrvatskoj dali i njima je na pameti budućnost Hrvatske i tome se doista moramo okrenuti'. 'Ulazimo u EU i moramo imati programe kojima ćemo sačuvati naše potencijale i osobitosti i sami sebe u EU'. Komentirao je i predloženi državni proračun za 2013.

'Ne znam na osnovi čega planiraju rast BDP-a od 1,8 posto jer nema nikakvih investicija i ne radi se ništa 'moćno' niti su se provele ikakve strukturne reforme. Opet udaraju po džepu građana - i kroz famozni porez na imovinu, no nećemo se s time složiti, dodao je upozorivši da se smanjuju poticaji za poljoprivredu i gospodarstvo i plaće u državnim i javnim službama. 'Sve su to mjere koje ukazuju da su bez ideje ušli u taj projekt', ocijenio je.

'Izgubili smo godinu dana i samo se govori o tome kome uzeti, a nisu ništa napravili da bi dali doprinos razvoju proizvodnje. Rješenja nalaze u jakim porezima i u stečajevima', dodao je. 'Ne znam tko može doći mjesto Čačića. Njima ni Supermen više ne može pomoći'. Uoči presude bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, Karamarko je ponovio i da HDZ ne prihvaća kolektivnu krivnju kad su u pitanju optužbe za korupciju i kriminal.