SUKOB VLADAJUĆIH

Poništava se natječaj za izbor šefa HRT-a, Prisavlju prijeti upravljačka kriza

14.06.2016 u 14:01

Bionic
Reading

Nadzorni odbor (NO) HRT-a odlučio je poništiti natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a jer u roku od 45 dana, kako je bilo propisano natječajem, saborski Odbor za informatizaciju i medije nije predložio Saboru ni jednog kandidata na izglasavanje

'Rok od 45 dana istekao je 13. lipnja u ponoć. Mi ćemo u roku od trideset dana raspisati novi natječaj, a onda što bude', kazao nam je Miroslav Grgić, pravni ekspert u NO-u.

A to što bude moglo bi u konačnici za posljedicu imati krizu upravljanja na Prisavlju jer je evidentno da se sukob s državne razine spustio i na javni RTV-servis. Naime, u petak na Odboru u Saboru nije bilo kvoruma za odlučivanje o tome kojeg će kandidata izabrati jer se na njemu nisu pojavili članovi Mosta i dio SDP-ovaca.

Tri dana nakon toga Siniša Kovačić, v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, razrješuje s dužnosti svoju desnu ruku Jozu Barišića, v. d. programa HRT-a, a s Prisavlja stiže obrazloženje da je to napravljeno 'zbog potrebe aktivnijeg ispunjavanja programskih ciljeva javnoga servisa'. Kada su postavljeni na svoje pozicije, spekuliralo se da je Kovačić postavljen na prijedlog HDZ-a, a Barišić Mosta.

Kovačić prefiks 'v. d.', prema Zakonu o HRT-umože imati najdulje šest mjeseci i taj rok ističe 5. rujna. Dođe li do prijevremenih izbora, raspuštanja Sabora ili se stranke u njemu ne dogovore oko novog imena, što je malo vjerojatno, s početkom rujna mogli bi imati krizu upravljanja na HRT-u.

'Sabor se čak ne mora ni raspustiti. Dovoljno je da v. d.-ravnatelju ističe mandat, da se ne izabere novi i imamo krizu upravljanja. Doduše, mi ćemo kao NO prema Odboru za medije uputiti zaključak da se nakon poništenja natječaja na plenarnoj sjednici Sabora ponovno izabere v. d. na šest mjeseci, ali je pitanje hoće li do toga doći', pojasnio je Grgić.

Iako se u Zakonu o HRT-u nigdje ne predviđa mogućnost produljenja mandata v. d. glavnog ravnatelja, u NO-u drže da se na HRT-u posredno može primjenjivati i Zakon o ustanovama koji regulira što ako natječaj bude poništen.

'U tom slučaju Upravno vijeće ustanove ili Skupština jedinica lokalne samouprave može produljiti mandat. S obzirom na to da je kod nas Sabor nadležan, on bi mogao imenovati novog ili potvrditi starog na šest mjeseci. Problem je što ako se to uopće ne napravi. Tada postoje dvije varijante koje NO razmatra i oko kojih ćemo tražiti konzultacije s pravnim stručnjacima, a najvjerojatnije i s Trgovačkim sudom', istaknuo je Grgić.

Podsjeća da u Zakonu o HRT-u postoji institut zamjenika glavnog ravnatelja čije ovlasti određuje glavni ravnatelj kojeg imenuju iz redova članova ravnateljstva. Po tom tumačenju bi zamjenik glavnog ravnatelja mogao zastupati HRT s njegovom punomoći, ali on bi tu punomoć crpio iz punomoći osobe koja više nije ni glavni ravnatelj ni v. d. glavnog ravnatelja. Druga varijanta proizlazi iz Zakona o ustanovama koji kaže da na ustanove koje ostvaruju dobit mogu biti primijenjene odredbe Zakona o trgovačkim društvima.

'S obzirom na to da HRT obavlja komercijalnu djelatnost, onda bi se na njega mogle primijeniti odredbe Zakona o trgovačkim društvima i onda bi u tom slučaju od suda NO mogao zatražiti imenovanje privremenog upravitelja, ali za to bi trebalo konzultirati sud i vidjeti je li to tumačenje ispravno. Mi ćemo se svakako savjetovati s pravnim stručnjacima, uputit ćemo dopise Ministarstvu kulture, Ministarstvu uprave, Trgovačkom sudu i Odboru za medije. To je stvarno posljednja varijanta', zaključio je Grgić.

Članovi saborskog Odbora za medije i NO-a HRT-a

Saborski odbor za informatizaciju i medije čine Andrija Mikulić (HDZ), predsjednik, Nenad Stazić (SDP) potpredsjednik, članovi Davor Bernardić (SDP), Goran Beus Richemberg (HNS), Veljko Kajtazi (klub HNS-a), Josip Katalinić (Most), Mario Klobučić (Most), Darinko Kosor (HSLS), Ljubica Maksimučuk (HDZ), Jasen Mesić (HDZ), Darko Parić (SDP), Damir Tomić (SDP) i Žarko Tušek (HDZ). Članovi Nadzornog odbora HRT-a su: Mario Raguž, Katarina Bakija, Miroslav Grgić, Šenol Selimović i Anja Šovagović Despot.


432493 ,432420 ,432390 ,432377