RASULO U SABORU

Nemaju kvorum, ali krenuli pretresati kandidate za šefa HRT-a

10.06.2016 u 10:18

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, iako nije uspio osigurati kvorum, zbog čega ne može donositi odluke, odlučio je razgovarati s pet kandidata za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije

Riječ je o Siniši Kovačiću, aktualnom vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, bivšem glavnom ekonomistu te kuće Anti Rončeviću, bivšem direktoru programa HRT-a Božidaru Domagoju Buriću te povjesničarima Josipu Jurčeviću i Dinku Čuturi.

Razgovarat ćemo s kandidatima, a na novoj sjednici Odbor će donijeti zaključke o potencijalnim kandidatima, poručio je predsjednik Odbora Andrija Mikulić koji je sramotnim ocijenio da se rad Odbora opstruira na takav način.

'Jasno je da pojedinci opstruiraju rad odbora pa si možete zamisliti kakve su tek opstrukcije na većim razinama na kojima se donose odluke od strateškog interesa', rekao je Mikulić.

'Ovo su isključivo metode rušenja i opstrukcije, a poslije će neki glumiti moralne vertikale u politici', rekao je Mikulić.

SDP-ov Davor Bernardić nedostatak kvoruma vidi kao dokaz da ni Sabor, ni njegova radna tijela ne funkcioniraju, baš kao ni Vlada.

'Dosta je teško očekivati da parlament radi normalno, kad su na stolu prijedlozi za opozivom premijera i prvog potpredsjednika Vlade, situacija nije normalna, a nedostatak kvoruma upozorava da je situacija teška i da se mora naći rješenje', rekao je Bernardić.

Iako kvoruma za donošenje odluka nije bilo, Mikulić je predložio da se razgovori s kandidatima ipak obave, no protiv toga se pobunio Bernardić. Mikulić mu je odgovorio da je ista stvar napravljena kod razgovora s ustavnim sucima.

Od 13 članova Odbora na sjednicu ih je došlo šest, HDZ-ovi Mikulić, Jasen Mesić, Ljubica Maksimčuk i Žarko Tušek te SDP-ov Davor Bernardić i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Ispričali su se SDP-ovi Nenad Stazić i Darko Parić te HSLS-ov Darinko Kosor. Dok oporba već tjednima potiho bojkotira odbore, na sjednici Odbora za medije ovaj put se nisu pojavila i dva mostovca.