američki državni tajnik

Pompeo se nada da će Kim Jong Un odustati od nuklearnog naoružanja u svom obraćanju parlamentu

05.04.2019 u 21:25

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio je u petak nadu da će sjevernokorejski vođa Kim Jong Un iskoristiti govor u Parlamentu sljedeći tjedan kako bi javno izrekao da je "ispravan potez" Pyongyanga odustajanje od nuklearnog naoružanja

Sjevernokorejski parlament u četvrtak će prvi put zasjedati ove godine, a mogao bi zabilježiti prve javne komentare sjevernokorejskog vođe o neuspješnom drugom summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u veljači u Hanoiu.

"To je događaj koji se odvija jednom godišnje na kojemu se sjevernokorejski vođa obraća svojim ljudima", rekao je Pompeo gostujući u CBS This Morning. "Detaljno ćemo pratiti sve što će izreći."

"Ne očekujem prevelika iznenađenja", rekao je Pompeo, ali dodao da se "nada da će reći sljedeće: 'Kao sjevernokorejski vođa vjerujem da je ispravan potez surađivati s SAD-om u denuklearizaciji naše zemlje."

Pompeo je rekao da su diplomacijski kanali SAD-a i Sjeverne Koreje otvoreni i da će obje strane "nastaviti razgovarati nakon summita u Hanoiu o tome kako ići naprijed", što nije dodatno pojašnjavao.

Uvjeren je da će doći i do trećeg summita između Trumpa i Kima, ne zna kada će održati, ali se nada da će se uskoro.

Dodao je da se gospodarske sankcije neće ukidati dok Sjeverna Koreja ne odustane od nuklearnog oružja.

Summit u Hanoiu, drugi po redu u manje od jedne godine, nije uspio zbog toga što se nisu mogli pomiriti zahtjevi Sjeverne Koreje za ukidanjem sankcija s američkim zahtjevima za odustajanje od nuklearnog programa koji je prijetnja SAD-u.

Prema dokumentu koji je vidio Reuters prošlog tjedna, na dan kad je propao drugi summit Trump je Kimu uručio papir s otvorenim pozivom da prebaci nuklearno oružje i goriva za bombe u SAD. Analitičari smatraju da je taj potez uvrijedio i isprovocirao sjevernokorejskog vođu.

Sjednica sjevernokorejskog parlamenta sljedeći tjedan se podudara s dolaskom južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina u SAD koji je potaknuo razgovore SAD-a i Sjeverne Koreje prošle godine i zagovarao olakšavanje sankcija.

Pompeo je rekao za CBS da SAD i Južna Koreja "blisko surađuju na primjeni sankcija".