ČOVIĆ UPOZORAVA

Položaj Hrvata u BiH katastrofalan

13.03.2010 u 19:48

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je u subotu u Širokom Brijegu da je položaj Hrvata u BiH katastrofalan te da se jedino može popraviti ustavnim promjenama u toj zemlji

'Aktualna ustavna pozicija hrvatskoga naroda u BiH je katastrofalna i to ne treba kriti. Sviđalo se to nekome ili ne, treba kazati kako su danas Hrvati ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH', rekao Čović na svečanosti povodom 20. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Širokom Brijegu.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH ne zadovoljavaju manje izmjene Ustava koje bi se završile s načinom biranja članova Predsjedništva i izaslanika u Dom naroda budući je manjinama prema sadašnjem daytonskom Ustavu onemogućen izbor u te dvije institucije.

'Nas zadovoljava jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Realno je očekivati kako će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon općih izbora dobiti novi ustav', dodao je.

Pojasnio je kako se njegova stranka zauzima za zadržavanje BiH u međunarodno priznatim granicama ali s promjenom unutarnjeg administrativno-teritorijalnog ustroja kroz četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta Republiku Srpsku i Federaciju BiH u kojima su Hrvati u manjinskoj poziciji u odnosu na Srbe i Bošnjake.

Prije svečane akademije u Širokom Brijegu, predstavnici HDZ-a BiH položili su vijence ispred središnjeg križa na Trgu širokobrijeških žrtava.