PLAVE KOVERTE VLADAJU

Polovica Rusa vjeruje da mito 'rješava' problem

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2010 17:48
  • Objavljeno 13.05.2010 u 15:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Više od polovice Rusa drži da je podmićivanje dužnosnika najbolji put za rješavanje problema, pokazalo je istraživanje o kojem su mediji izvijestili u četvrtak. U anketi koju je proveo Centar Levada na uzorku od 1.600 Rusa, 55 posto ispitanika odgovorilo je da 'mito daju svi koji moraju poslovati s dužnosnicima' u Rusiji

Predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je odradio polovicu svog mandata, obećao je boriti se protiv korupcije i graditi pravnu državu u kojoj će građani zakone poštovati, umjesto da ih pokušavaju zaobići.

No anketa Centra Levada pokazala je da Rusi još uvijek nude mito za bolju medicinsku uslugu ili 'kupnju' vozačkih dozvola, da novcem podmićuju policajca kada su uhvaćeni u prometnom prekršaju i novcem kupuju bolje mjesto ili plaćaju da bi djecu smjestili u bolju školu i osigurali im bolje ocjene.

Deset posto ispitanika priznalo je da je podmitilo čak i pogrebne službe pri organizaciji pogreba člana obitelji.

Samo 10 posto ispitanika vjeruje da samo 'prevaranti i kriminalci' podmićuju dužnosnike.

Nadalje, 30 posto ispitanih drži da 'plave koverte' nude sasvim obični ljudi 'koji nemaju drugog načina da riješe svoje probleme'.

Međunarodna agencija Transparency International u studenome je objavila godišnji indeks o percepciji korupcije i svrstala Rusiju na 146. mjesto od ukupno 180 zemalja.

Time je Rusija, inače članica skupine G8 (najrazvijenijih industrijskih zemalja) svrstana u društvo sa Zimbabveom, Sijera Leoneom i pet drugih zemalja u razvoju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi