razlog konflikta

Poljski sud odlučio ukinuti četiri 'zone bez LGBT ideologije'

28.06.2022 u 21:49

Bionic
Reading

Visoki poljski žalbeni sud u utorak je donio odluku o ukidanju takozvanih "zona bez LGBT ideologije" u četiri općine, a presudu su pozdravili aktivisti koji to smatraju pobjedom ljudskih prava i demokracije

Brojne lokalne vlasti u Poljskoj 2019. su donijele rezolucije kojima su se proglasile "oslobođenima od LGBT ideologije", a one su postale jedan od razloga konflikta u ovoj pretežno katoličkoj zemlji između liberala i religioznih konzervativaca, koji na borbu za prava homoseksualaca gledaju kao na ugrozu tradicionalnim vrijednostima.

U "zonama bez LGBT ideologije" nastoji se zabraniti ono što lokalne vlasti smatraju promoviranjem homoseksualnosti i drugih manjinskih seksualnih identiteta, pogotovo u školama.

Zbog tih se poteza Poljska našla u sporu s Europskom komisijom, koja je kazala da bi te zone mogle kršiti zakone EU-a o nediskriminiranju na temelju seksualne orijentacije.

Nakon pravnih sporova s poljskim pučkim pravobraniteljem za ljudska prava, donji sudovi donijeli su odluku da se devet takvih rezolucija treba ukinuti.

Ured glavnog tužitelja, ultrakonzervativni think-tank Ordo Iuris i općine kojih se odluka tiče podnijeli su žalbu protiv ovih presuda. U prva četiri slučaja žalbe su odbijene u utorak.

"Današnja odluka... velika je pobjeda za demokraciju, ljudska prava i poštovanje prema ljudima", napisala je na društvenim mrežama poljska Kampanja protiv homofobije.

Ministar u vladi Michal Wojcik, član konzervativne stranke Solidarna Poljska, kritizirao je odluku.

"Ako vijećnici odluče da žele podržati našu tradiciju i identitet, to je njihovo suvereno pravo. Nitko to ne bi smio zabraniti", kazao je za Reuters u pisanoj poruci.

Odluka je donesena dok "zone bez LGBT ideologije" ponovno dovode u pitanje EU-ovo financiranje poljskih općina.

Prošli petak je Kampanja protiv homofobije kazala je da je Europska komisija uvela odredbu u svojemu Sporazumu o partnerstvu s Poljskom kojom bi se spriječilo da općine sa "zonama bez LGBT ideologije" primaju financije iz proračuna EU za razdoblje od 2021. do 2017.

Izvor iz EU potvrdio je da općine koje usvoje politike za koje EU smatra da su diskriminatorne neće primati financije za infrastrukturu, okoliš i još poneka područja.