višemjesečne netrpeljivosti

Poljski premijer Tusk se sastaje sa Zelenskim, želi okončati nesuglasice

22.01.2024 u 12:22

Bionic
Reading

Novi poljski premijer Donald Tusk stigao je u susjednu Ukrajinu u ponedjeljak radi sastanka s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u svrhu jačanja odnosa nakon višemjesečnih političkih trvenja između dvaju ratnih saveznika

Tuskova vlada istražuje kako proizvesti više streljiva i vojne opreme kao dio novog paketa pomoći Ukrajini, rekao je prošli tjedan ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Varšava se pokazala kao ključni saveznik Kijevu dok se brani od Rusije i traži veću novčanu i vojnu potporu od zapadnih partnera. Poljska je također prihvatila više od milijun ukrajinskih izbjeglica.

"Nema važnijeg pitanja od potpore Ukrajini u njezinim ratnim naporima - to je na prvom mjestu", rekao je Tusk, koji je prošli mjesec preuzeo dužnost, u komentarima koje je prenijela poljska televizija.

Odnosi između dviju zemalja pogoršali su se posljednjih mjeseci zbog blokada poljskih vozača kamiona na granici, što prijeti smanjenjem BDP-a Ukrajine.

Oni su se prošli tjedan složili da će do 1. ožujka obustaviti prosvjede kojima se zahtijevalo da se ukrajinskim vozačima kamiona ukine pristup Europskoj uniji bez dozvole.

Tusk je rekao da je svrha njegova posjeta također "riješiti probleme što je brže moguće".

Njegov je ured objavio video koji prikazuje novoimenovanog čelnika kako stiže na glavnu željezničku postaju u Kijevu na svojem prvom putovanju u Ukrajinu na premijerskoj dužnosti.

Tuskov posjet, tijekom kojeg će se sastati i sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, poklapa se s ukrajinskim praznikom Dana jedinstva, kojim se slavi ujedinjenje zapadne i istočne Ukrajine 1919. godine.