POZIV NA DIJALOG

Poljski predsjednik protivi se hladnom ratu NATO-a i Rusije

18.05.2016 u 21:10

Bionic
Reading

Samo dan nakon što su započele opsežne NATO-ve vojne vježbe u slučaju potrebe pružanja pomoći Poljskoj i ostalim baltičkim državama, kao važan test pred predstojeći samit Sjevernoatlantskog saveza, poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je da njegova zemlja nije zainteresirana za 'hladni rat' između NATO-a i Rusije

'Potreban nam je dijalog kako bi se smanjio rizik od greške, izbjegavanje konflikta i povećanje predvidljivosti u našim odnosima', prenijela je agencija PAP riječi poljskog čelnika tijekom njegova posjeta Italiji.

Prema Dudinom mišljenju, suradnja s Moskvom 'ne bi trebala utjecati ni na koji način na sporazume unutar NATO-a po pitanju zajedničke obrane. Pored toga, poljski predsjednik je uvjeren da se dijalog mora graditi 'na principima međunarodnog prava i poštivanja teritorijalne cjelovitosti svih zemalja'.

Podsjetimo, prošlog je tjedna u Poljskoj započela izgradnja američke proturaketne baze, a tom je prilikom Duda kazao kako takvi objekti 'jačaju sigurnost slobodnog svijeta'. Istovremeno, brojni predstavnici Zapada više su puta izjavljivali kako postoje ozbiljne ruske prijetnje, čime se objašnjava stalno povećanje NATO-vih snaga u istočnoj Europi.


Tako je, primjerice, početkom svibnja američki ministar obrane Ashton Carter izjavio kako NATO razmatra mogućnost raspoređivanja četiri bojne u baltičkim zemljama i Poljskoj. S druge, pak, strane Rusija stalno naglašava kako Moskva nije zainteresirana za sukob, ali da je spremna pružiti adekvatan odgovor.