POPIS STANOVNIŠTVA

Poljski postaje drugi jezik u Engleskoj!

31.01.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Poljski je postao glavni jezik kojim se govori u Engleskoj i Walesu, naravno nakon engleskog i velškog, otkrili su rezultati popisa stanovništva iz 2011. koje je objavio tamošnji Zavod za statistiku. Poljski su kao glavni jezik odabrali sami ispitanici, koji druge jezike - uglavnom engleski - navode kao sekundarne

Istraživanje koje je obuhvatilo 56,1 milijun stanovnika Engleske i Walesa pokazalo je da njih čak 546.000 govori poljski jezik. U perspektivi, poljski time praktički postaje drugi glavni jezik u Engleskoj; još uvijek je nešto više Velšana (562.000) koji govore svoj tradicionalni jezik.

Ostali najveći glavni jezici koji su u svakodnevnoj upotrebi u Engleskoj i Walesu su južnoazijski punjabi, urdu, benglaski i gujarati. Slijede arapski, francuski, kineski i portugalski.

Statističari su zabilježili više od stotinu različitih jezika i 49 glavnih jezika s više od 15.000 korisnika. Tu skupinu predvodi engleski jezik, a posljednji je švedski.

Samo su Kinezi naveli 67 različitih jezika ili dijalekata, iako manji dio njih zapravo odlikuju različita pisma istog jezika. U sva tri londonska okruga, izuzev Cityja, Richmonda i Haveringa, žive stanovnici koji govore više od 100 jezika. Hillingdon je po tom pitanju najraznovrsniji, s registriranih 107 jezika, a slijedi Newham sa 103.

Neke jezike govori minimalan broj stanovnika. Primjerice, samo jedna osoba u Barnetu izjavila je da govori karipski kreolski, kao i još jedna osoba u Bexleyju.

Poljski se najviše govori u Ealingu, punjabi/urdu u Sloughu, Gujarati u Leicesteru, francuski u Kensingtonu te kantonski i mandarinski u Manchesteru.

U milijun domaćinstava nema nijedne osobe kojoj je engleski glavni jezik, ali samo 138.000 ljudi nema ni osnovno znanje engleskog jezika.