MAŠTOVIT PROSVJED

Poljski političari petkom potjerani iz medijaaa

16.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Vodeći poljski mediji, osim državnog radija, televizije i agencijskog servisa, proglasili su petak Danom bez političara u medijima

Kako prenose tamošnji mediji, o političarima se neće govoriti, a fotografije zastupnika bit će objavljivane bez lica kao prosvjed zbog novih drastičnih ograničenja za izvješćivanje iz poljskog parlamenta Sejma


Nova pravila kretanja novinara po Sejmu, izdavanja akreditacija i snimanja plenarnih sjednica i rada odbora predstavio je protekle srijede predsjednik Donjeg doma poljskog parlamenta Marek Kuchcinski.
386250,455141,453742,452244

Novinari bi uskoro trebali biti premješteni u novi Centar za medije izvan glavne zgrade, a pristup u glavnu zgradu dobila bi samo po dva reportera iz svake redakcije, osim tzv. narodnih medija, nekadašnjih javnih, a sada provladinih medija poput Poljske televizije, Poljskog radija i agencije PAP, koji će dobiti više akreditacija za pristup zastupnicima.

Kako se doznaje, novinari neće uopće moći ulaziti na balkon dvorane za plenarne sjednice niti snimati što se događa u njoj, pa samim time nestaje briga zastupnika hoće li biti uhvaćeni u nezgodnim trenucima kada krše zakon, primjerice glasajući umjesto odsutnog kolege.

Reagirao je i poljski državni pravobranitelj Adam Bodnar izrazivši nadu da će predsjednik Sejma razmisliti i odustati od ideja koje napadaju slobodu govora i slobodu obavljanja novinarske profesije, podsjetivši da nova pravila izravno krše i poljski ustav koji jasno u okviru prava na informiranje jamči pravo na pristup dokumentima i na ulazak na sjednice javnih organa vlasti, kao i na to da se te sjednice snimaju.