oglasio se i papa

Poljski kardinal kojeg su progonili komunisti i slijepa časna proglašeni blaženima

12.09.2021 u 17:18

Bionic
Reading

Poljski kardinal Stefan Wyszynski kojega su progonile komunističke vlasti i časna sestra koja se posvetila pomaganju slijepima proglašeni su u nedjelju blaženima.

Iako potresena skandalima seksualnog zlostavljanja djece, Katolička Crkva ostaje iznimno važna u Poljskoj, a mnogi su tijekom komunističke vladavine, od kraja Drugog svjetskog rata do 1989., u njoj vidjeli glas slobode.

Kardinal Stefan Wyszynski bio je u kućnom pritvoru od 1953.-1956. jer je odbio kazniti svećenike koji su se protivili komunističkoj vlasti. Kada ga je papa Pijo XII. imenovao kardinalom vlasti su mu pet godina branile da otputuje u Rim i primi formalnu investituru.

Časna sestra Elzbieta Roza Czacka izgubila je vid s 22 godine. Smatrala je to Božjim znakom i posvetila je svoj život pomaganju slijepima i "slijepima duhom".

Ona je 1908. otvorila prvu manju ustanovu za slijepu djecu i odrasle u Varšavi, a 1910. osnovala je Društvo za skrb o slijepima.

Također je osnovala Družbu sestara franjevki Službenica Križa.

Obred beatifikacije održan je u Hramu božanske providnosti u Varšavi, a prisutvovali su poljski predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki, kao i gomila vjernika okupljenih ispred crkve.

Tijekom posjeta Mađarskoj u nedjelju, papa Franjo je pohvalio Wyszynskog kao "navjestitelja slobode i ljudskog dostojanstva", a hvalio je i Czackinu životnu predanost slijepima.

"Neka nas primjer ovih novih blaženika potakne da snagom ljubavi pretvorimo tamu u svjetlo", rekao je na misi.