LIGNIT KAO BUDUĆNOST

Poljska se okreće ugljenu, EU protiv

24.09.2013 u 10:33

Bionic
Reading

Jedna od najzagađenijih zemalja u Europi mogla bi dodatno učvrstiti svoju poziciju na toj neslavnoj listi, piše Al Jazeera Balkans

Poljska se okreće ugljenu kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe, nakon što su njezine ambicije da postane najveći europski proizvođač plina dobivenog iz škriljca propale zbog zaliha koje su daleko manje od prvobitnih procjena, piše Al Jazeera Balkans

Jedna od najzagađenijih zemalja u Europi mogla bi dodatno učvrstiti svoju poziciju na toj neslavnoj listi. Nakon što su planovi o čistom plinu iz škriljca izblijedjeli, Poljska se okreće jeftinom ugljenu, lignitu. Budućnost ovisi o gradnji novih elektrana i izvora energije.

'Poljska želi efikasnije iskoristiti energetski potencijal uglja i lignita. Istovremeno, proširit ćemo mrežu izvora obnovljive energije. Naglašavam da se svi planovi temelje na domaćim sirovinama. Želimo da se izvori obnovljive energije iskoriste pomoću poljskih instalacija i tehnologije', izjavio je poljski ministar ekonomije Janusz Piechocinski.

Lignit se smatra jednom od najjeftinijih i energetski najslabijih vrsta ugljena. Ali iz termoelektrane koja ga obrađuje argumentiraju da bi iskorištenost bila veća ako bi se poboljšala tehnologija kojom se prerađuje.

'Smeđi ugljen, odnosno lignit, stari je izvor energije. Međutim, to je izvor budućnosti. Potrebno je još mnogo investicija, ne samo u rudarstvo, nego i u procese prerade, kako bi se lignit efikasnije koristio za proizvodnju struje. Razgovaramo o preradi koja će dati maksimalne rezultate u novoizgrađenim elektranama. Rezultat bi trebao biti dva do tri puta više energije iz tone ugljena i, samim tim, dva do tri puta manja emisija ugljen-dioksida', kazao je direktor termoelektrane Konin Zbigniew Bryja.

Europska unija postavila je granicu kojom planira smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 20 posto u svim svojim članicama. Budući da planiraju povećanje eksploatacije jeftinog uglja, Poljaci riskiraju financijske penale ako ne ispune ciljeve iz Bruxellesa.

Europski klimatski paket

'Poljska je zemlja u kojoj čvrsta goriva imaju ključnu ulogu. Pomoću njih proizvodimo 90 posto električne energije. No moramo imati na umu Europski klimatski paket. Ako energetski i klimatski paket EU-a bude imao za posljedicu rast takse na 40 eura za svaku tonu ugljen-dioksida, zamjena ugljena nekim drugim energentom bit će neizbježna', rekao je bivši poljski ministar financija Janusz Steinhoff.

Poljska je prošle godine uspjela smanjiti emisiju ugljen-dioksida za pet posto, ali ne pomoću novih tehnologija, nego zbog slabe ekonomije i smanjene potražnje za električnom energijom. Također, jedno od rješenja su novi izvori obnovljive energije, poput vjetroparkova ili, manje vjerojatno, gradnja nove nuklearne elektrane.