visoki izvor najavio

Poljska se aktivno uključuje u rat u Ukrajini? Rušili bi ruske projektile

24.05.2024 u 21:28

Bionic
Reading

Poljska vlada razmatra mogućnost rušenja ruskih projektila iznad teritorija Ukrajine u blizini poljske granice, izjavio je u komentaru za Ukrinform glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Paweł Wroński

'Ovo se pitanje razmatra s pravnog i tehničkog stajališta, ali još nema odluke o njemu', rekao je Wroński, dodajući da se su Ukrajinci obratili poljskoj strani s ovakvom inicijativom nakon što je ruski projektil narušio poljski zračni prostor u ožujku ove godine, prenosi ukrajinski vojni portal Militarnyi.

Naime tijekom noćnog napada na ukrajinsku infrastrukturu 24. ožujka, projektil je narušio poljski zračni prostor u 4.23 ujutro, ostao unutar njega 39 sekundi, a zatim izašao. Tijekom cijelog leta pratili su ga vojni radari. Glasnogovornik Operativnog zapovjedništva, pukovnik Jacek Goryszewski izjavio je da je projektil putovao brzinom od gotovo 800 kilometara na sat na visini od 400 metara. Ušao je otprilike dva kilometra u zračni prostor Poljske prije nego što je izašao.

Prema Wrońskom, raspravlja se o tome mogu li poljski sustavi protuzračne obrane oboriti takve projektile iznad teritorija Ukrajine i kakve bi mogle biti pravne posljedice takvog koraka. Glasnogovornik je istaknuo da bi stručnjaci za međunarodno pravo trebali dati svoju procjenu pravnih posljedica koje bi mogao imati ovaj korak jer je riječ o projektilima s bojevim glavama teškima stotine kilograma, a oni prilikom pada mogu izazvati značajnu štetu na tlu. Osim toga, tehnički stručnjaci moraju procijeniti i dogovoriti uvjete pod kojima se te rakete mogu oboriti. Wroński je naglasio da tu nije riječ o prebacivanju poljske protuzračne obrane na teritorij Ukrajine.

  • +4
Poljski protuzračni sustav Patriot Izvor: EPA / Autor: Tytus Zmijewski

'O tome se u Poljskoj uopće ne raspravlja. Ne postoji mogućnost da poljski sustav protuzračne obrane bude izvan granica zemlje', rekao je Wroński. U veljači 2024. Militarnyi je izvijestio da, prema anketi, gotovo dvije trećine poljskih građana vjeruje da bi njihova zemlja trebala oboriti ruske projektile koji lete iznad Ukrajine. Poljaci su smatrali da bi Varšava trebala pokrenuti pregovore s NATO-om i Ukrajinom o proširenju protuzračne obrane do granice ukrajinskog teritorija.

Neki poljski stručnjaci i bivši časnici poljske vojske govorili su o stvaranju zajedničke zone protuzračne obrane kada je krajem prosinca ruska raketa prešla granicu, preletjela teritorij Poljske i vratila se u Ukrajinu. Za početak pregovora o tome bilo je 69,3 posto anketiranih Poljaka, 17,6 posto ih je bilo protiv, a 13,1 posto nije bilo sigurno, pokazalo je istraživanje. Poljsko ministarstvo obrane nazvalo je uključivanje dijela Ukrajine u sustav protuzračne obrane NATO-a 'izuzetno teškim pitanjem'.

sve osim nogometa