ZABRANA UVOZA ŽITARICA

Poljska pozvala ukrajinskog veleposlanika zbog komentara Zelenskog

20.09.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu ukrajinskog veleposlanika zbog komentara predsjednika Volodimira Zelenskog na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, priopćilo je ministarstvo.

Zelenskij je u obraćanju rekao da Kijev "naporno radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žitarica" ​​i da "politički teatar" oko uvoza žitarica samo pomaže Moskvi, koja je prošle godine napala Ukrajinu.

Poljska, Slovačka i Mađarska, pozivajući se na potrebu zaštite domaćih tržišta, najavile su u petak vlastita ograničenja uvoza ukrajinskog žita.

"(Zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski) prenio je snažan prosvjed poljske strane protiv jučerašnjih izjava predsjednika Zelenskog na Općoj skupštini UN-a, u kojima se navodi da su neke zemlje EU glumile solidarnost dok su neizravno podupirale Rusiju", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Jablonski je također rekao ukrajinskom veleposlaniku da "vršenje pritiska na Poljsku u multilateralnim forumima ili podnošenje tužbi međunarodnim sudovima nisu prikladne metode rješavanja sporova između naših zemalja".

  • +5
Volodimir Zelenski u UN-u Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina poduzela prvi korak u trgovinskom sporu podnošenjem tužbe svjetskom trgovinskom tijelu.

Nije imenovao zemlje, iako je Kijev ranije rekao da se tužba odnosi na Poljsku, Slovačku i Mađarsku.

Također u utorak, Ukrajina je rekla da će uvesti uzvratne mjere ograničenja uvoza određene robe iz Poljske i Mađarske ako ne ukinu svoje jednostrane zabrane.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki odgovorio je da bi Varšava mogla zabraniti uvoz više ukrajinskih prehrambenih proizvoda bude li Kijev zaoštrio spor.