rekordne brojke

Poljska pooštrava mjere za suzbijanje pandemije

25.03.2021 u 13:25

Bionic
Reading

Poljska je u četvrtak najavila nove mjere ograničenja za suzbijanje pandemije koronavirusa, nakon što je drugi dan zaredom zabilježila rekordan broj novih slučajeva zaraze

Od subote će Poljska zatvoriti dječje vrtiće i kozmetičke salone, a na vjerskim događanjima morat će se ograničiti broj sudionika. U prodavaonicama većim od 100 četvornih metara broj kupaca ograničit će se na jednog na 20 kvadrata, dok će velike trgovine namještajem biti zatvorene.

Nove mjere trajat će sve do 9. travnja. Hoteli, bazeni, teretane i vanjski sportski sadržaji već su zatvoreni za javnost, a škole će raditi isključivo na daljinu.

Premijer Mateusz Morawiecki i ministar zdravstva Adam Niedzielski u četvrtak su apelirali na Poljake da ne sudjeluju u velikim obiteljskim okupljanjima tijekom predstojećih uskrsnih blagdana.

"Približavamo se kapacitetu zdravstvenog sustava. Korak smo od toga da ne možemo pravilno postupati s našim građanima", rekao je Morawiecki tijekom tiskovne konferencije u Varšavi.

Dostupnost zdravstvenog osoblja usko je grlo u sustavu, rekao je Morawiecki.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, više od 27.100 ljudi trenutno se liječi u bolnicama zbog covida-19.

Otprilike tri četvrtine svih bolničkih kreveta i respiratora su zauzete, iako mediji izvješćuju o bolnicama koje više nemaju slobodne krevete za pacijente s koronavirusom.

"U sljedećim danima Poljska može očekivati ​​još veći broj infekcija i onih kojima je potrebna bolnička skrb", rekao je Niedzielski tijekom konferencije za novinare.

Ako se to ostvari, Morawiecki je rekao da će se uvesti izvanredno stanje.

U četvrtak je Poljska zabilježila 34.151 novi slučaj koronavirusa, najvišu razinu od početka pandemije, pokazali su podaci Ministarstva zdravstva.

Prethodni rekord postignut je u srijedu, kada je zabilježeno gotovo 30 000 slučajeva.

U četvrtak je zabilježeno još 520 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj preminulih sada 50.860.