u varšavi

Poljska održava najveći vojni mimohod od hladnog rata

15.08.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Najveći vojni mimohod od razdoblja hladnog rata održava se u utorak u poljskom glavnom gradu Varšavi, a ta članica NATO-a nada se da će time poslati poruku Moskvi i glasačima uoči izbora u listopadu.

Ruska invazija na Ukrajinu je jačanje oružanih snaga učinila prioritetom poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), a dok je predizborna kampanja u punom zamahu, demonstracija vojnog naoružanja pruža mogućnost da se poveća povjerenje u vladu kada je riječ o obrani.

"Ovaj mimohod će biti drukčiji od prethodnih; moći ćemo vidjeti kako napreduje postupak modernizacije opreme poljske vojske", rekao je u nedjelju ministar obrane Mariusz Blaszczak.

Parada oružanih snaga odvija se na 103. godišnjicu poljske pobjede nad Sovjetskim Savezom u Bitki za Varšavu, a u njoj će sudjelovati 2000 vojnika iz Poljske i drugih članica NATO-a, koje će pratiti vojna oprema i 92 zrakoplova.

Naoružanje koje će se moći vidjeti uključuje tenkove M1A1 Abrams, kupljene od Sjedinjenih Američkih Država, južnokorejske tenkove K2 i samohodne haubice K9 te lansere raketa HIMARS i sustave protuzračne obrane Patriot.

Poljska proizvodi borbena vozila pješaštva Borsuk i oklopne transportere Rosomak, koji će također sudjelovati u mimohodu.

PiS, na vlasti od 2015., tvrdi da će mimohod pokazati da obnavlja vojsku nakon više godina nedovoljnog ulaganja prethodne administracije.

  • +3
Poljska vojska Izvor: EPA / Autor: ARTUR RESZKO

Stranka se obvezala udvostručiti veličinu vojske i ove godine na obranu potrošiti otprilike četiri posto bruto domaćeg proizvoda.

Međutim, oporbeni zastupnici u poljskom parlamentu tvrde da vlada koristi vojsku za vlastitu političku korist.

"Korištenje poljske vojske radi predizborne agitacije je sramota za PiS. Ne politizaciji vojske!", napisao je na društvenim mrežama Michal Szczerba, zastupnik najveće opozicijske stranke Građanske platforme (PO).

PiS je i dalje najjača stranka prema većini anketa, no njezino je vodstvo tijesno i vjerojatno neće osvojiti većinu.

Parlamentarni izbori se u Poljskoj održavaju 15. listopada, a istovremeno s njima zemlja će održati i nekoliko referenduma.