lokalni izbori

Poljska liberalna oporba kontrolira gotovo sve gradove

04.11.2018 u 23:04

Bionic
Reading

Poljska liberalna oporba kontrolirat će većinu velikih gradova zemlje nakon nedjeljnih lokalnih izbora, a konzervativna stranka na vlasti nije uspjela osvojiti niti jedan grad, pokazale su izlazne ankete. Građani Poljske birali su u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora gradonačelnike nekoliko velikih gradova i više od 640 manjih mjesta.

U prvom krugu 21. listopada vladajuća stranka Pravo i pravda (PIS) osvojila je najviše glasova na izborima za regionalne skupštine, ali je u utrci za gradonačelnike više gradova, među kojima Varšave, izgubila od centrističke proeuropske koalicije, predvođene Građanskom platformom.

U Krakovu, Gdanjsku i Kielceu kandidati koje podržava oporba ove su nedjelje u drugom krugu osvojili više od 64 posto glasova, objavile su televizijske kuće.

Kada taj rezultat potvrdi Izborno povjerenstvo, on će predstavljati veliki poraz PIS-a Jaroslawa Kaczynskog u velikim gradovima. Oporba je vodila već u prvom krugu s rezultatima višim od 50 posto za mjesta gradonačelnika nekoliko velikih gradova, među kojima Varšave, Lodza, Poznana, Lublina i Vroclava.

U drugom krugu, Poljaci su birali samo gradonačelnike, a sastav regionalnih skupština je bio izabran u prvom krugu prije 15 dana. Ako PiS nije uspio u velikim gradovima, zato je osvojio pokrajine. Konzervativci su pobijedili u 9 od 16 regionalnih skupština, s apsolutnom većinom u šest.

Građanska koalicija sastavljena od dviju liberalnih oporbenih stranaka pobijedila je u sedam regionalnih skupština, ali je osvojila većinu samo u jednoj od njih.