važan trenutak

Poljska dobila novog ministra vanjskih poslova i zdravstva

20.08.2020 u 21:27

Bionic
Reading

Poljska je u četvrtak imenovala Zbigniewa Raua, predsjednika parlamentarnog odbora za vanjske poslove, šefom diplomacije, u trenutku kada Varšava nastoji imati vodeću ulogu u odgovoru EU-a na političku krizu u Bjelorusiji, objavila je vlada

Poljski premijer Mateusz Morawiecki objavio je također na konferenciji za novinare da je ekonomist Adam Niedzielski, ravnatelj Nacionalnog fonda za zdravstveno osiguranje, imenovan ministrom zdravlja.

Imenovanja su objavljena u važnom trenutku za oba resora, jer se Poljska bori s rastućim brojem zaraženih novim koronavirusom i nastoji potaknuti EU da zauzme aktivnu diplomatsku poziciju prema Bjelorusiji, gdje su izbili masovni prosvjedi zbog spornih predsjedničkih izbora.

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz podnio je ostavku u četvrtak ujutro, a dva dana prije otišao je i ministar zdravlja Lukasz Szumowski.

Czaputowicz je u srpnju najavio da bi mogao otići, jer je vladajuća stranka Pravo i pravda kazala da na jesen planira restrukturirati vladu i smanjiti broj ministarstava.