OPASAN OTPAD

Polje Vrtlinska bez radiološkog zračenja

10.04.2009 u 14:24

Bionic
Reading

Po preliminarnim nalazima, na eksploatacijskom polju kremenog pijeska Vrtlinska pokraj Čazme nisu utvrđena nikakva radiološka zračenja koja bi potvrdila navode iz kaznene prijave da se na tom području odlaže opasan otpad, priopćila je danas Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska, koja navodi da slijedi još toksikološka analiza zemljišta koju će obaviti nadležne službe

U prijavi, koju je 8. travnja zaprimila policijska postaja u Čazmi, navodi se da je nepoznati počinitelj unatrag 3-4 godine na tom području onečistio okoliš odlaganjem i zakapanjem neutvrđene količine opasnog otpada.

Međutim, detektorskim mjerenjima, koja su jučer provele policijske ekipe, nisu utvrđena radiološka zračenja, niti ikakvi metalni predmeti na dubini do dva metra koji bi potvrdili te navode.

Očevid na lokacijama navedenima u prijavi i na okolnom području obavile su ekipe čazmanske Policijske postaje, djelatnici protueksplozijske zaštite Ravnateljstva policije i Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Dosadašnji preliminarni nalazi nisu potvrdili navode iz prijave te se još čekaju nalazi toksikološke analize zemljišta koje će obaviti nadležne službe, navodi se u priopćenju PU bjelovarsko-bilogorske.

Inače, član bjelovarsko-bilogorske Županijske skupštine Damir Donđivić na aktualnom satu Skupštine, 8. travnja, rekao je kako su na području ležišta kremenog pijeska Vrtlinska odlagane veće količine medicinskog otpada.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak jučer je priopćio kako gradska uprava nema spoznaja o odlaganju otpada u Vrtlinskoj, te da se čini sve kako bi se istražile te tvrdnje. Dapače, dodao je, u tom se rudniku već pet godina ispituje nalazište vode, to jest bunar u kojemu se redovito mjeri količina vode i ispituje njezina kakvoća, koja se dosad pokazala izvrsnom te nije bilo znakova nikakvog zagađenja.