DOBRI REZULTATI

Poljaci, Bosanci i Srbi spasili sezonu u Makarskoj

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 08.08.2012 15:04
  • Objavljeno 08.08.2012 u 15:04
Makarska plaža 2

Makarska plaža 2

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Gosti iz Srbije, koji su prije rata tradicionalno dolazili na Makarsku rivijeru, ponovno su počeli ljetovati u gradu podno Biokova

Podaci Turističke zajednice za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju kako će Makarska imati dobru turističku sezonu i, unatoč kukanju turističkih djelatnika, sezona će biti za 10-ak posto bolja od prošlogodišnje.

Jure Divić

Jure Divić

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

'U odnosu na prvih sedam mjeseci 2011, Makarska rivijera bilježi osam posto više noćenja, dok je broj posjetitelja otprilike isti kao i lani, što znači da makarski gosti ostaju pokoji dan duže nego prethodnih godina', kaže na Tonći Lalić iz makarske Turističke zajednice. Gospodin Lalić nam je kazao da će se ipak za naredne godine nešto morati mijenjati jer, gledano šire, hrvatski turizam će morati mijenjati taktiku i strategiju u turizmu budući da postojeće mjere dugoročno neće davati rezultate.

Da se nešto mijenja u hrvatskom turizmu, govore i statistički pokazatelji o broju noćenja i vrsti gostiju. Na području Makarske rivijere došlo je do promjene u strukturi gostiju, tako da su u ovoj godini najveći broj noćenja zabilježili Poljaci i Bosanci, izguravši s prvih mjesta tradicionalne Nijemce i Čehe. Turisti iz europskih zemalja dolaze u manjem broju, a vidljiv porast je u ex-YU zemljama i nekim podacima koji se ne mogu otkriti u analizama statistika turističkih brojki. Tako, primjerice, Makarska bilježi sve veći broj gostiju iz Norveške koji sada čine oko sedam posto od ukupnih gostiju. No, nepobitna je činjenica da većina Norvežana koji ljetuju u Makarskoj govori hrvatskim jezikom, obično s bosanskohercegovačkim naglaskom.

Analiza gostiju koji su ove godine boravili na Makarskoj rivijeri pokazuje da se Makarska vraća gostima s istoka. Uz tradicionalne goste iz Bosne i Hercegovine koji čine 12 posto gostiju na ovoj rivijeri, primjetno je sve više gostiju iz Slovenije i Crne Gore, a najveći porast bilježi se u dolasku državljana Srbije. U prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno je 5.287 prijavljenih noćenja gostiju iz Srbije, a samo u srpnju na ovom području ih je ukupno ljetovalo 4.214, što je 1,5 posto u odnosu na druge domaće i strane turiste.

Naime, u odnosu na prošlu godinu, broj gostiju iz Srbije se udvostručio, u prvih sedam mjeseci 2011. u Makarskoj je zabilježeno 2.356 noćenja turista iz Srbije, što je činilo 0,8 posto od ukupnog broja noćenja.

Valja naglasiti da je ponuda Makarske rivijere ove godine predstavljena na Beogradskom sajmu turizma, gdje je 40 turističkih djelatnika s Rivijere pet dana promoviralo Makarsku kao idealnu destinaciju za goste iz Srbije.

Iako je ove godine zabilježen veći broj krađa, tučnjava i remećenja javnog reda i mira u tijeku sezone, gosti iz Srbije nisu imali nijednu neugodnost niti im je oštećen ijedan automobil na parkingu – ističu turistički djelatnici – koji navode da je i sigurnost dodatan argument za dolazak na Makarsku rivijeru, koja se, kao i ostali dijelovi Hrvatske obale, bori za gosta više.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi