fotografirao potencijalne mete

U Poljskoj pao 'izviđač' Islamske države koji je vršljao i u našem susjedstvu

08.03.2018 u 22:25

Bionic
Reading

Poljsko tužiteljstvo podiglo je početkom tjedna optužnicu protiv državljanina Maroka zbog navodnog članstva u tzv. Islamskoj državi, priopćeno je iz ureda poljskog tužiteljstva

U priopćenju se navodi da je optuženi Murad T. u razdoblju od prosinca 2014. do rujna 2016. godine bio aktivan u Poljskoj, Austriji, Grčkoj, Njemačkoj, Srbiji i Turskoj te kako je uhićen na jugu Poljske.

Marokanac iz Casablance bit će zadržan u pritvoru, a ukoliko bude osuđen, prijeti mu kazna zatvora u trajanju od osam godina.

Kako navodi ured poljskog tužitelja, Murad T. je radio kao 'izviđač' za vodećeg aktivista tzv. Islamske države u Europi Abdelhamida Abauda koji je bio na čelu skupine što je izvršila napade u Parizu u studenom 2015., a koji je ubijen vrlo brzo nakon tih napada.

Optuženi je u Europu stigao koristeći lažne dokumente kojima se predstavljao kao izbjeglica iz Sirije.

  • +5
Borci tzv. Islamske države Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Istražitelji su u njegovom mobitelu pronašli instrukcije za izradu i korištenje eksploziva, kao i fotografije lokacija koje bi trebale biti mete napada, navodi agencija AP.

Tužitelji iz Odjela za borbu protiv terorizma u Katowicama proslijedili su optužnicu tamošnjem sudu, a još uvijek nije poznato kad će suđenje započeti te hoće li biti otvoreno za javnost.