AMERIČKA ANALIZA

Politički analitičar Lichtman: Pandemija je umanjila šanse za reizbor Trumpa, no on ima mehanizam za odgađanje svog pada

20.04.2020 u 23:26

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa i njezini utjecaji na američko gospodarstvo umanjili su šanse za reizbor aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, ocijenio je Allan Lichtman, politički analitičar i profesor povijesti na Američkom sveučilištu u Washingtonu

'Ukoliko pandemija ne bude bjesnila i u studenom, neće biti razloga za odlaganjem ili otkazivanjem predsjedničkih izbora. No nikada sa sigurnošću ne možete znati što bi mogao učiniti Trump jer nije pokazivao razumijevanje za zakone i poštivanje ustava. Zainteresiran je jedino za sebe samog', kazao je Lichtman u razgovoru za Glas Amerike na ruskom jeziku, a prenose agencije.

Ugledni analitičar dodao je da sva relevantna istraživanja javnog mnijenja govore u prilog Trumpova demokratskog protukandidata Joea Bidena. Pritom je naglasio da su okolnosti prije izbijanja epidemije u Sjedinjenim Državama bile znatno naklonjene Trumpu.

Američki politički analitičar ukazao je na to da bi Trump, ukoliko procijeni da bi mogao biti poražen, mogao proglasiti izvanredno stanje i odgoditi održavanje izbora na neodređeno vrijeme. Lichtman je, inače, analitičar koji je od 1984. točno predvidio ishode posljednjih sedam američkih predsjedničkih izbora.

Lichtman je kazao da očekuje da se izbori održe u predviđenom terminu 3. studenog te da bi, u slučaju poteškoća s pandemijom koronavirusa, građanima trebalo omogućiti glasanje putem pošte, a što je mehanizam kojem se Trump žestoko protivi.

  • +7
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

Trump je u međuvremenu nastavio borbu sa svojim neistomišljenicima te je u nedjelju optužio guvernere da nisu iskoristili pun kapacitet testova na koronavirus, iako su republikanski i demokratski guverneri upozorili na nestašicu opreme za testiranje.

'Oni ne žele koristiti puni kapacitet koji smo stvorili. Imamo nevjerojatan kapacitet', rekao je Trump na novinskoj konferenciji u Bijeloj kući. Pritom je dodao da guverneri to znaju i da se uglavnom žale oni iz redova Demokratske stranke.