NOVE UNIFORME

Policiji ljetne odore stižu tek najesen

25.05.2010 u 12:48

Bionic
Reading

Hrvatska policija dobit će nove ljetne i zimske uniforme (39.260 kompleta), vrijedne 115 milijuna kuna, koje će kompletno izraditi domaća pamet, odnosno deset hrvatskih tvrtki, a ugovor između dviju strana potpisali su ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i direktor Čateksa Damir Vitez

Razloge nabave novih uniformi, u ova krizna vremena, doznajemo, treba tražiti prvenstveno zbog dotrajalosti starih, ali i u činjenici da su policajci koji su ih nosili imali niz primjedbi na materijale od kojih su bile izrađene jer su se u ljetnim mjesecima u njima pretjerano znojili.

Nažalost, u novim, prozračnijim i laganijim uniformama ovoga ljeta uživat će tek dio policajaca jer bi prvi kompleti trebali stići tek 1. kolovoza, a cijela kolekcija tek početkom rujna.

'Ovo nije modna kolekcija za proljeće/ljeto 2010. godine, a policija nije modna industrija. Ovo je projekt za dugi niz godina.

Da smo uniforme predstavili na proljeće, vi biste pitali zašto ih nismo nabavili godinu dana ranije', kazao je glasnogovornik ministra Tomislava Karamarka Krunoslav Borovec i dodao da će se za 19.360 ljetnih odora izdvojiti 55 milijuna kuna, dok su zimske nešto skuplje.

Domaća pamet

Zajednicu deset hrvatskih ponuditelja koji će radi uniforme za MUPčine: Čateks iz Čakovca, Varteks iz Varaždina, Odjeća Zagreb, Hemco izĐakova, Šešir iz Zagreba, Konfeks iz Zagreba, Galeb iz Omiša, Krojostiliz Jakovlja, T7 VIS iz Varaždina i Kroko International iz Zagreba.

I premda je policija bila nezadovoljna starim uniformama, posao su ponovno dobile iste tvrtke, ali u MUP-u kažu da problem nije bio u tvrtkama koje su ih radile već u starim policijskim propisnicima i pravilnicima koji nisu precizno definirali od kakvih točno materijala uniforma mora biti.

'Ovoga puta riječ je tkanini poliamid-pamuk koja je čvrsta, otporna na habanje i ugodna za nošnju.

Radili smo vrlo zahtjevnu i specijaliziranu odjeću, a ovaj posao je ujedno dao vjetar u leđa hrvatskoj tekstilnoj industriji', kazao je Vitez, s čijim riječima se složio i Karamarko, uz dodatak da je riječ o dobroj vitaminskoj injekciji domaćim tekstilcima.