PLAN C UGROŽEN:

Policija usporava ulazak izbjeglica u Hrvatsku, Slovenija obustavila prihvat

18.10.2015 u 19:28

Bionic
Reading

Hrvatska policija zaustavila je i blokirala ulaz desetinama migranata i izbjeglica koji su na teritorij Hrvatske pokušali ući ilegalno iz Srbije kroz polja kukuruza, javlja Dnevnik.hr

Nakon što je Mađarska zatvorila granicu za prelazak izbjeglica prema Hrvatskoj, izbjeglice se nadaju kako do zapadne Europe mogu stići preko Slovenije, no kako je Slovenija odredila gornju granicu broja izbjeglica koju može primiti dnevno, počele su rasti i tenzije na hrvatsko-srpskoj granici.

Izbjeglice koje od sredine rujna u Hrvatsku ulaze kroz polja kukuruza, sad to više ne mogu činiti, jer je naša policija spriječila desetine njih u pokušaju da prijeđu granicu, a time su se podigle i tenzije, prenosi agencija AP.

Policija je blokirala i drugu skupinu izbjeglica, koja je lutala poljem u nadi da će prijeći granicu.

Protok izbjeglica kroz našu regiju znatno je usporen, nakon što je Slovenija, ponukana odlukom Austrije, obznanila da dnevno neće primati više od 2500 izbjeglica. Ta brojka je daleko manja od priljeva izbjeglica u Hrvatsku iz Srbije.

Kao odgovor na slovensku odluku, Hrvatska je odlučila usporiti i ulazak izbjeglica preko granice sa Srbijom. Češki volonter Jan Pinoš, tvrdi da na srpsko-hrvatskoj granici prelazak čeka 2000 izbjeglica, koje su iscrpljene i bez osnovnih potrepština. Novonastalu situaciju Pinoš je opisao tako da mu to liči na podizanje brane na rijeci.

Ta izbjeglička rijeka uvelike je usporila nakon poteza mađarske vlade, koja je zatvorila zelenu granicu s Hrvatskom i koja pušta samo osobe s dokumentima da prijeđu. 'Taj novi sustav... protok rijeke izbjeglica kroz Sloveniju još uvijek ne radi. Kapacitet nije dovoljan', dodao je Pinoš.

Slovenija obustavila prihvat

Slovenija je otkazala prihvat 300 migranata koji su u trebali popodne ući iz Hrvatske preko graničnog prijelaza Bregana/Obrežje, te time zaključila s današnjim primanjem migranata, objavila je u nedjelju navečer slovenska policija.

Tijekom današnjeg dana u Sloveniju je ušlo ukupno 2100 migranata. Trenutno ih više od 2300 čeka na odlazak u Austriju u prihvatnim centrima Šentilj i Gornja Radgona, uz samo granicu.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je popodne na konferenciji za novinare da Slovenija za sada neće primiti migrante iz vlaka koji bi trebao stići u noći iz Opatovca, objasnivši to podatkom da Austrija prima manje izbjeglica koji prolaze kroz Sloveniju od broja koji Hrvatska šalje na slovenske granične prijelaze.

Nekoordinacija susjednih država mogla bi dovesti do velike količine migranata koji bi duže vrijeme ostali u Sloveniji, što Sloveniji nije prihvatljivo, a Austrija prima samo 1500 ljudi dnevno, kazao je Šefic.