U ZAGREBU

Policija uklonila raspelo s 'masonske' piramide

22.12.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Nakon što je tportal jučer ujutro pisao kako je na mramornoj piramidi preko puta koncertne dvorane Vatroslav Lisinski osvanulo raspelo, reagirala je i policija koja je pozvala komunalne redare da raspelo uklone

Kako doznajemo iz PU zagrebačke, policijski tehničari jučer oko 16 sati fotografirali su piramidu s raspelom te o tome izvijestili Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. 'Oni bi trebali uputiti komunalnog redara da napravi zapisnik i uputiti komunalnog redara da to ukloni', rečeno nam je u policiji. Rečeno, učinjeno; policija i komunalni redari viđeni su kod piramide jutros iza devet sati do 11 sati raspelo je bilo uklonjeno.

Riječ je o spomeniku u obliku mramorne piramide s vrhom od nehrđajućeg čelika, koji je 16. studenoga 1995. u Zagrebu povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba otkrio tadašnji gradonačelnik Branko Mikša, znalo se i ranije čuti prigovora da je riječ o masonskom znaku te da je obelisk varkom povezan s obljetnicom 900 godina Zagrebačke nadbiskupije.

Originalni autor arhitekt Branko Silađin, koji svoj rad naziva 'Granit koji pamti', ranije je izjavio da igrom sunčeve svjetlosti vršak znamena otkriva gotovo mističan ugođaj te da znamen u obliku piramide simbolizira težnju k savršenstvu, k neuhvatljivoj budućnosti te da se radi o znaku koji bi trebao biti čitljiv svima koji dolaze s Mosta slobode.

Neki taj znak čitaju kao masonski i nazivaju ga 'spomenikom sotoni'. U takve se ubrajaju HČSP te 'Pokret krunice za obraćenje i mir' koji je organizirao prosvjed prilikom posljednjeg dolaska Pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, tražeći od gradonačelnika Milana Bandića da 'masonski znak' ukloni i postavi spomenik papi.

Članovi zagrebačke Mladeži HČSP-a nešto su ranije, točnije, 8. ožujka 2011. ispred tog spomenika na križanju Vukovarske i Avenije Hrvatske bratske zajednice izveli performans, i to da, kako su se tada pohvalili u priopćenju, 'upozore javnost na opasnost od tajnih društava čiju snagu predočava upravo ta piramida te potrebu očuvanja vjere i domovine'.