MJENICE BEZ POKRIĆA

Policija sumnjiči Peveca za prevaru

pevec

pevec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Policija provjerava sumnje da je Zdravko Pevec, vlasnik posrnuloga bjelovarskog trgovačkog diva, izdavao mjenice bez pokrića te tako navodno oštetio neke poslovne partnere. Pevec je dao iskaz policiji, piše Bjelovarski list, čiji su novinari od policije dobili potvrdu o Pevecovom saslušanju

Bivši šef i vlasnik trgovačke kompanije Zdravko Pevec ispitan je u bjelovarskoj Policijskoj upravi, potvrdio je Bjelovarcu Dražen Medved, glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske.

'Zdravko Pevec bio je na obavijesnom razgovoru temeljem zahtjeva PU zagrebačke vezano uz prijavu jedne tvrtke zbog njegova poslovnog odnosa s tom tvrtkom', kratko je kazao Medved.

Bjelovarski list neslužbeno doznaje da Peveca tereti jedan od bivših dobavljača, i to zbog izdavanja mjenica bez pokrića za preuzetu robu.

Dok u Županijskom državnom odvjetništvu čekaju policijsko izvješće i potvrđuju da je poslovanje Peveca u obradi, novinari Bjelovarca doznali su da bi se Peveca moglo teretiti za prevaru u gospodarskom poslovanju ako se sumnje pokažu osnovanima i ako bude dovoljno elemenata za kaznenu prijavu.

'U takvim postupcima ključno je dokazati da je postojala namjera prevare, odnosno da je odgovorna osoba svjesno naručila robu iako je znala da je neće moći platiti. Zato je potrebno dokazati da je u trenutku izdavanja mjenice ili bilo kojeg drugog instrumenta osiguranja odgovorna osoba znala da su obaveze tvrtke veće od imovine te zbog toga ta mjenica neće imati pokrića', kaže sugovornik Bjelovarskog lista koji je želio ostati anoniman. Dodatni problem u postupku tužiteljima će predstavljati složena organizacijska struktura poduzeća unutar grupe Pevec.

'Poznato je da je Zdravko Pevec osnivač i vlasnik Peveca Bjelovar. Međutim, pitanje je tko je Pevecom upravljao i s kojim ovlastima. Primjerice, Pevec transporte osnovao je Pevec Bjelovar, ali Pevec transporti imali su drukčiju upravu od Peveca Bjelovar. To je prilično zamršeno klupko koje tek treba otpetljati', upozorava neimenovani izvor.

Krunoslava Blaha, predstavnica za odnose s javnošću Peveca u stečaju, rekla je da je Darko Šket, stečajni upravitelj, razgovarao s Državnim odvjetništvom, policijom i Poreznom upravom, no u ovom trenutku ne smije iznositi nikakve informacije o tome. Novinari Bjelovarca doznali su iz pravosudnih izvora da će Porezna uprava detaljno ispitati poslovanje Pevecovih poduzeća tijekom 2007. i 2008. godine.

Policija i dalje u suradnji s Interpolom istražuje vjerodostojnost ugovora kojim je Pevec krajem prošle godine pokušao odgoditi pokretanje stečaja u Pevecu Bjelovar.

Podsjetimo, radilo se o tajanstvenom poslovnom partneru koji bi posrnulom bjelovarskom divu pomogao financijskom injekcijom od čak 300 milijuna eura, što bi bilo sasvim dovoljno za rješavanje nagomilanih dugova svih Pevecovih poduzeća.

U Županijskom državnom odvjetništvu nadaju se da će, kada pronađu tajanstvenog Pevecovog strateškog partnera, ujedno otkriti i koji se motiv krije iza toga, čini se, svjesnog dovođenja suda u zabludu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!