NOVA PRAVOSUDNA BLAMAŽA

Policija privela teško bolesnog Grgu Mandića

18.10.2010 u 17:37

Bionic
Reading

U cik zore policija je banula u kuću predsjednika Udruge oboljelih od azbestoze Grge Mandića u Vranjicu i odvela ga na ročište u Zagreb, ostavivši nezbrinutima troje malodobne djece. Mandića je tužio nekadašnji vlasnik i direktor Salonita Jozo Ćurković, ponosni vlasnik nekoliko desetaka kaznenih prijava, koji se punih sedam godina iz Hercegovine izruguje hrvatskom pravosuđu

Predsjednika Udruge oboljelih od azbestoze Grgu Mandića, koji i sam već godinama boluje od ove opake bolesti, splitska policija odvela je iz obiteljskog doma u Vranjicu u ponedjeljak u šest sati ujutro te ga privela na sudsko ročište u Zagrebu. Razlog: nije se odazivao pozivima na suđenje povodom tužbe za klevetu, koju je protiv njega podigao Jozo Ćurković – bivši vlasnik i direktor tvornice Salonit, bjegunac protiv kojega je podneseno nekoliko desetaka kaznenih prijava.

Mandić je priveden na prilično nehuman način: teško bolesnog čovjeka vozilo se na 400 kilometara dug put, pa mu je usred sudskog ročišta i pozlilo te je prevezen na hitnu pomoć. Kod njegove kuće, pak, policija je ostavila troje nezbrinute malodobne djece, ne obavijestivši o tome Centar za socijalnu skrb i druge nadležne institucije. Borac za prava oboljelih od azbestoze i aktivist koji se godinama zalaže za zabranu azbesta samohrani je roditelj, budući da mu je supruga smrtno nastradala u prometnoj nesreći.

'Šta ću reć', priveli su me ka' pasa', kazao nam je Mandić nakon što su ga liječnici pustili na kućnu njegu. Prijevoz iz Zagreba do Splita potom su mu organizirali novinari Slobodne Dalmacije.

U isto vrijeme dok se bizarnom ažurnošću hrvatskog pravosuđa žrtve azbesta brutalno privodi u cik zore, nekadašnji vlasnik vranjičke 'tvornice smrti' uživa u lagodnom životu u Bosni i Hercegovini. Već više od sedam godina Ćurković izbjegava pojavljivanje na hrvatskim sudovima, usprkos desecima kaznenih prijava i raspisanoj Interpolovoj međunarodnoj tjeralici. Između ostaloga, prijavljen je zbog malverzacija, golemog duga državi i neisplata plaća radnicima, no sudske postupke eskivirao je zahvaljujući dvojnom državljanstvu. Na idiličnoj lokaciji uz Buško jezero, tek desetak kilometara od granice, posjeduje dvije lijepe obiteljske kuće, pa se zajedno s obitelji već godinama izruguje hrvatskom pravosuđu.

U njegovoj drugoj domovini dobar posao odrađuje odvjetnik Vladimir Gredelj: osim protiv Grge Mandića, u Ćurkovićevo ime podnio je još desetke tužbi – mahom protiv sindikalista. Ozren Matijašević nakupio ih je osam, Jozo Marić šest, pa su obojica prisiljeni gotovo svakodnevno potezati se po sudovima.

Red je, eto, došao i na bolesnog Mandića. Kada će se pravosuđe konačno pozabaviti i odbjeglim biznismenom – nikome osim sindikalista i ekologa, čini se, nije bitno.