REAKCIJA NA INCIDENT U ČAVOGLAVAMA

'Policija prešutno blagoslovila napad na novinare!'

06.08.2010 u 14:21

Bionic
Reading

Policija je izuzetno sporo i nezainteresirano reagirala kad su proustaške skupine jučer u Čavoglavama kamenjem, grubim vrijeđanjem, iživljavanjem i prijetnjama smrću napale novinarku Hrvatske televizije Ivonu Ramadžu i njezinog kolegu, snimatelja HTV-a Krešimira Morića, navodi se u današnjem priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND)

Spomenuti novinari bili su izloženi jednoipolsatnoj atmosferi linča naočigled redara koji nisu reagirali, ali i uz (prešutni) blagoslov policije, koja se dugo nije pojavljivala na mjestu događaja, stoji u priopćenju.Štoviše, u policijskom izvješću o

jučerašnjem skupu u Čavoglavama napad na novinare nije ni spomenut, a glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor smatra da se ono što policija nije vidjela nije ni dogodilo, poručuju iz Hrvatskog novinarskog društva.

Zahtijevamo da policija na osnovi snimaka identificira napadače i da oni budu procesuirani zbog prijetnji, vrijeđanja, kamenovanja i napada na novinare. Svaki fizički napad i prijetnja novinarima ugrožava demokraciju i društveni poredak zemlje. Na to nije dovoljno tek odmahnuti rukom kako šibenska i hrvatska policija očito čini, naravno – do sljedeće prilike, navodi se u priopćenju.

HND ističe da je baš neprocesuiranje napada na novinare jedna od ključnih zamjerki koje EU s dobrim razlozima upućuje hrvatskim istražnim organima i pravosuđu.