buran dan

Kosovo je nakon barikada, sirena za uzbunu, pucnjave i razgovora s europskim i američkim predstavnicima odgodilo uvođenje odluke koja je Srbe dignula na noge

31.07.2022 u 19:49

Bionic
Reading

Na sjeveru Kosova gdje većinom žive Srbi u nedjelju kasno poslijedpodne i ponovno navečer oglasile su se sirene za uzbunu. Srbi su postavili barikade, a kosovska policija objavila je da su granični prijelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za sav putnički promet zbog blokade cesta u pravcu tih prijelaza

Nove tenzije u državi, koja je u Jugoslaviji i Srbiji imala status pokrajine, a 2008. godine proglasila je neovisnost, što Beograd ne priznaje, dolaze uoči zabrane koja će u ponoć stupiti na snagu na Kosovu.

Kosovska vlada je priopćila da Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Iza ponoći je pak stigla vijest da je kosvska Vlada odlučila suspendirati na mjesec dana.

Na sjeveru Kosova proširila se vijest da tamo stižu specijalne jedinice kosovske policije, ali je to demantirano od same policije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila nakon povišenih tenzija sasvim očekivano za sve okrivila Prištinu koja je pak za novonastale tenzije okrivila Beograd.

'Sve što vidimo danas, rezultat je Kurtijevih unilateralnih poteza. Srbija ništa nije napravila da započne ovu krizu, Srbi na Kosovu nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na Kosovu i nepoštovanja međunarodnih sporazuma', rekla je Brnabić.

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da ne postoji mogućnost destabilizacije i eskalacije situacije na Kosovu te da Priština neće odustati od svoje namjere. Za situaciju je okrivio srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao izazivače nemira na sjeveru Kosova.

Iz KFOR-a je priopćeno da prate situaciju i prikupljaju podatke, javlja Al Jazeera Balkans

„Što se tiče sirena za uzbunu koje se već sat vremena neprestano čuju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, KFOR prati situaciju i trenutno prikuplja informacije“, navedeno je iz sjedišta KFOR-a.

Šef osoblja predsjednice Kosova Blerim Vela kazao je kako su, „po direktnim naredbama (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića, srpske ilegalne strukture u Kosovu postavile barikade na nekim putevima na sjeveru“.

Kosovska policija priopćila je u nedjelju navečer da se na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca, no da nije bilo ozlijeđenih.

"Građani su također dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im ozljede i materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su dio organizacija blokiranja puteva", navodi policija u priopćenju dodajući da do sada nema službenih informacija o ozlijeđenim građanima ili policijskim službenicima.

Nakon što su se na sjeveru Kosova navečer oglasile sirene, tamošnji Srbi kamionima su blokirali magistralni put u blizini prijelaza Jarinje, u općini Leposavić, javio je Radio Slobodna Europa, a prenosi agencija Beta.

Agencija Tanjug prenijela je pak da je rusko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju navečer pozvalo Prištinu "da prestane s provokacijama" i poručilo da odluka o početku primjene 'pravila' o prinudnoj zamjeni osobnih dokumenata i registracijskih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedan korak ka protjerivanju srpskog življa s Kosova.

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine s provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu, prenio je Tanjug.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je ranije u nedjelju Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.