RASPRAVA U SABORU

Policija je politizirana i nedovoljno transparentna

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 24.06.2009 13:58
  • Objavljeno 24.06.2009 u 13:55
Šime Lučin

Šime Lučin

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Premda su zastupnici u Hrvatskom saboru podržali prijedlog zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kojim se želi poboljšati učinkovitost policije, uz potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda, iz oporbe upozoravaju kako policija još uvijek nije dovoljno transparentna

'U Hrvatskoj je 'vijek trajanja' ravnatelja policije svega dvije godine, a problem je i u tome što je njihova smjena često netransparentna, pa samo onaj koji ga je smijenio zna i zašto', kazao je Šime Lučin (SDP).

IDS-ov Damir Kajin ocijenio je 'tragikomičnim' što se smjena ravnatelja policije tumači kao unaprjeđenje i navodi da upravo to zorno oslikava stanje u hrvatskoj policiji i reflektira se na sve djelatnike policijskih uprava. 'Šuti, slušaj i ne zamjeraj se - to je poruka smjene Fabera', kaže Kajin ocjenjujući kako je policija 'do srži' ispolitizirana. Policiju je prozvao i za to što svatko tko želi pobjegne u BiH, a hrvatske vlasti za nekažnjavanje prebjega.

Za depolitizaciju u policiji založio se i Zlatko Koračević (HNS), a Ivan Jarnjak (HDZ) na to im je odgovorio da bi, sudeći po takvim navodima, ispalo da je hrvatska policija nesposobna i neučinkovita i da samo sluša stranačke šefove što, dodaje, mora demantirati jer mnogi rade teške i odgovorne poslove.

Iz SDP-a su u raspravi upozorili da je u zakonu ostalo nejasno pitanje može li policija prisluškivati i pratiti nekoga bez naloga državnog odvjetnika, a Lučin se pita i kako je moguće da iz policije izađe informacija da je neki ministar 'na vezi' s kriminalcem, na što mu je Jarnjak odgovorio da je to MUP već demantirao.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić kazao je da su prihvatili prijedloge iz dosadašnje rasprave, među kojima i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji se odnosi na obvezu policijskog službenika da osobu prilikom privođenja pouči o pravu na branitelja. Prihvaćene su i primjedbe Odbora za pravosuđe da se troškovi uporabe i šteta nastalih uporabom tuđeg vozila ili mobitela nadoknade iz državnog proračuna, a brisano je da policijski službenik može bez pisanog naloga ući i obaviti pregled tuđeg doma kao i s njim povezanih prostora.

Po novom zakonu policajac bi, primjerice, građaninu na ulici mogao i bez njegova pristanka privremeno oduzeti vozilo i predmete (npr. mobitel) ako je to potrebno radi spašavanja nečijega života, sprječavanja kaznenoga djela po službenoj dužnosti ili zbog progona počinitelja.

U odnosu na posljednji prijedlog zakona izostavljeno je policijsko postupanje u slučaju izvanrednoga stanja, a definira se pojam podatka u smislu usklađivanja sa zakonskim odredbama o zaštiti i tajnosti podataka

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi