OSUDA HND-A

Policija istražuje klevetnički napad na novinarku HTV-a

19.01.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je u četvrtak od nadležnih tijela "hitnu i oštru reakciju na seriju divljačkih medijskih napada na kolegicu Jagodu Bastalić", urednicu i voditeljicu HTV-ovog političkog magazina 'Labirint', dok od vodstva HRT-a očekuje da javno zaštiti svoju zaposlenicu

HND u priopćenju podsjeća da je "više portala poznatih po širenju mržnje" objavilo pismo koje je potpisao "natporučnik HV-a Dubravko Jošić", a u kojemu je Bastalić najgrublje oklevetana. Uz to, kažu u HND-u, isti sadržaj poslan je e-poštom na brojne adrese unutar i izvan HRT-a. "U tom pismu su navedene monstruozne laži, očito samo s jednim ciljem – diskreditacije njezina poslovnog i privatnog života", zaključuje novinarsko udruženje.

Navode pritom da ni jedna od tvrdnji u pismu nije istinita te da je "nizom notornih laži o izmišljenoj obitelji i izmišljenom životu", Jagodi Bastalić i njezinoj obitelji ugrožena sigurnost. Dodaju da ona nema oca koji je bio zapovjednik JNA, nema brata i nikada nije živjela u Okučanima, a kamoli radila na Radiju Okučani u vrijeme srpske okupacije.

Autora klevetničkog pisma, ali i prijeteće SMS poruke koje je zaprimila nakon što je pismo objavljeno Jagoda Bastalić jučer je prijavila policiji, a pravdu će potražiti i na sudu, navodi HND.


U HND-u smatraju da je zbog težine i načina izrečenih laži u kojoj se direktno proziva i HRT koji je zaposlio 'takvu osobu' nanesena ogromna šteta ugledu, profesionalizmu i vjerodostojnosti ne samo Jagode Bastalić, već i HRT-a zbog čega očekuju i očitovanje vodstva javne televizije.

HND je na reakciju pozivao Hrvatsku vojsku te braniteljske udruge, navodeći da to nije prvi puta da se oni koji vrijeđaju i prijete novinarima predstavljaju kao branitelji i hvale navodnim vojnim činovima.

Zagrebačka policija je potvrdila da joj je novinarka prijavila taj slučaj.

U pismu koji su prenijeli neki mediji natporučnik HV-a navodi da je Bastalić 1990. pobjegla s HRT-a u Okučane, gdje je bila urednica tzv., srpskog radija Okučani. U pismu stoji i da je kćer komandanta tzv. Prve slavonske udarne tenkovske divizije VRSK te da joj je brat Saša Bastalić kapetan iste agresorske vojske.