RACIJAMA PROTIV NASILJA

Policija diljem Hrvatske masovno privodi maloljetnike

15.10.2012 u 16:07

Bionic
Reading

Zadarska policija u noći sa subote na nedjelju zatekla je 32 maloljetnika mlađih od 16 godina iza 22 sata u noćnom izlasku bez pratnje starijih osoba. Velika je to brojka za grad veličine Zadra s obzirom na to da je u istom vremenskom intervalu deseterostruko većem Zagrebu privedeno 65 prekršitelja ove zakonske odredbe

Riječ je o organiziranoj i pripremanoj akciji MUP-a na razini Hrvatske koja je provedena radi sprečavanja nasilja među maloljetnim osobama koje je u porastu.

Policija je u Zadru osim kafića i noćnih klubova obilazila parkove, dvorišta, rivu i ostala omiljena okupljališta mladih Zadrana. U ugostiteljskim objektima zabavljalo ih se 22, na području autobusnog kolodvora bilo ih je petero, baš kao i na otvorenim prostorima.

'Statistika je neumoljiva i jasno pokazuje kako je broj privedenih u Zadru rezultat jako loše politike prema aktivnostima mladih u gradu. Zagreb unatoč svojim nedostacima ima veće mogućnosti amortizacije ovog problema. Nisam siguran da je ovakva akcija dugoročno isplativa. Apsurdno je i kontradiktorno mlade zatvarati u sobu. Njima je u toj dobi potrebna socijalizacija, prisilna boravak kod kuće donijet će nam nove probleme', kazuje Krešimir Krolo asistent na Odjelu sociologije Sveučilišta u Zadru.

Podsjetimo, po članku 95. Obiteljskog zakona zabranjen je noćni izlazak djeteta mlađeg od 16 godina bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenje.

Svi predmeti prosljeđuju se socijalnim radnicima, za roditelje sankcija nema osim kada je riječ o opetovanim slučajevima odnosno zanemarivanju djece.

'Najgore u cijeloj priči što je glavnina te djece sjedila na klupi i razgovarala sa svojim vršnjacima, a zbog zakonske su odredbe završili na policiji i kod socijalnog radnika. Uistinu ne vidim jasan smisao cijele akcije', zaključio je Krolo.