TORCIDA OPTUŽUJE ZA BRUTALNOST

'Policajci su nas zatvorili u kombi i pustili suzavac'

28.11.2012 u 16:14

Bionic
Reading

Incident i tučnjavu nakon utakmice u mjestu Zelina kod Zagreba, gdje je u utorak prijepodne gostovao splitski Hajduk, izazvala je zagrebačka policija svojom nepotrebnom i vrlo brutalnom intervencijom - tvrde brojni svjedoci događaja s kojima smo razgovarali

Premda je u medijima objavljeno da je u Zelini došlo do obračuna između Torcide i Bad Blue Boysa, informacija se pokazala potpuno netočnom: tučnjava je izbila između policije i Hajdukovih navijača, s kojima su se solidarizirali svi mještani Zeline koji su se u tom trenutku našli u blizini.

Po službenoj policijskoj verziji privedeno je ukupno 12 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira te oštećenja tuđe stvari, a nad devet njih primijenjena su sredstva prisile.

'To je bilo čisto batinanje bez ikakvog povoda, ništa drugo', posvjedočio nam je jedan od pripadnika Torcide koji se u utorak nalazio u Zelini.

'Mlatili su sve redom rukama, nogama i pendrecima, lupali glavama u policijska vozila, a interventni policajci čak su se oglušili na zapovijed svog šefa da se smire. 'Pusti zapovijed, tuci po glavi', eto tako su govorili', tvrdi ovaj navijač.

'Četvoricu navijača brutalno su ugurali u policijski kombi, a potom pustili suzavac i zatvorili vrata. Jedan od njih imao je velikih problema sa srcem i disanjem pa je cijelu noć proveo na infuziji', kazali su torcidaši za tportal.

Po njihovoj verziji, incident je započeo u jednom kafiću par stotina metara udaljenom od stadiona, gdje se desetak Hajdukovih navijača nalazilo za vrijeme utakmice jer su zakasnili na početak i nije im bilo dozvoljeno približiti se stadionu.

U veseloj atmosferi s domaćinima su ispijali pivo, sve dok se nije pojavilo nekoliko interventnih policajaca sa zapovijedi da 'odmah izađu vani'. Već na prvi prigovor nastao je lom u kojemu su snage reda mlatile sve pred sobom, pa i mještane koji nisu željeli mirno gledati krvavo batinanje dotad mirnih navijača.

Među privedenima se našao i jedan bivši visoko pozicionirani djelatnik zagrebačke policije, stariji gospodin koji se ondje nalazio mimo dužnosti i koji je prosvjedovao zbog nepotrebne policijske brutalnosti. Kasnije je bez obrazloženja pušten.

Torcida će objaviti snimke

Torcida se na svojim stranicama nakon 'krvavog batinanja bez ikakvogpovoda' u Zelini oglasila priopćenjem na svojim stranicama. Od MUP-a RHtraži da objavi sve snimki navedenog događaja kojima raspolažuS drugestrane navode kako će u sljedećim danima objaviti svoje dokaze opolicijskoj brutalnosti. Isto tako, tražimo jasne odgovore od ministra MUP-a odgovore na pitanja:
Kojije razlog zbog kojeg je policija primijenila silu da izvede ljude izugostiteljskog objekta u kojem nitko nije prijavio nedolično ponašanjete zbog čega je bilo potrebno osiguranje ove utakmice na takvom nivou,kad između domaćina i navijača Hajduka nije bilo nikakvog sukoba, nitiproblema prije, za vrijeme i nakon utakmice?

'To je bio okidač nakon kojega je nastao kaos i stampedo u kojemu su policajci doslovce gazili sve pred sobom, bez milosti mlatili ljude na podu. Nije trebalo biti tako jer se radilo o mirnom gostovanju u mjestu koje je bilo vrlo gostoljubivo prema nama', objasnili su nam torcidaši.

Kako neki od njih tvrde da su čuli i razgovor između policajaca u kojemu se govorili da 'neke snimke treba obrisati', tportal je od zagrebačke policije zatražio dostavu svih snimaka koji su napravljeni s nekoliko MUP-ovih službenih kamera.

U PU zagrebačkoj obećali su razmotriti zahtjev i najavili da će 'ozbiljno razmotriti sve prijave koje budu podnesene zbog postupanja policije'.

U prvoj i službenoj informaciji objavljenoj u srijedu ujutro policija nije objasnila kako je došlo do incidenta u Zelini, već je rečeno tek da je 'nakon završetka utakmice u službene prostorije dovedeno 12 osoba zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te kaznenog djela uništenja i oštećenja tuđe stvari'.

U incidentu su oštećena i dva policijska vozila.